Traja ruskí správcovia letovej kontroly boli uznaní vinnými z trestnej nedbanlivosti pri smrti riaditeľa francúzskeho ropného gigantu Total
24 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Moskovský súd rozhodol, že porušenie bezpečnostných pravidiel dvoma riadiacimi letovej prevádzky a ich nadriadeným na letisku Vnukovo spôsobilo smrteľnú haváriu v roku 2014, ktorá zabila podnikateľa Christophe de Margerie, informuje portál RT.


63-ročný Francúz pracoval pre spoločnosť Total štyridsať rokov a dostal sa na vrchol spoločnosti. Len niekoľko hodín pred svojou smrťou uskutočnil stretnutie s ruským premiérom Dmitrijom Medvedevom.

Rozsudok prichádza viac ako šesť rokov po tragédii, v ktorej sa lietadlo Dassault Falcon 50EX s trojčlennou posádkou zrazilo počas vzletu so snežným pluhom. Teraz súd uviedol, že vo veľkej miere príčinou havárie bolo konanie leteckej kontroly.

Na súde boli dôstojníci Aleksandr Kruglov a Nadezhda Arkhipová, ako aj riaditeľ letových operácií Roman Dunaev. Prokurátori vyhlásili, že Arkhipová nedokázala správne riadiť pohyb snežného pluhu, kedže vstúpila do vzletovej dráhy, zatiaľ čo Kruglov nechal stážistu Falcona vzlietnuť, aj napriek tomu, že bol snežný pluh stále na dráhe.

Medzitým Dunaev nedokázal náležite dohliadať na prácu riadiacich letovej prevádzky a nepodnikol potrebné kroky, aj napriek tomu, že radarový systém tímu dokázal, že na dráhe bol snežný pluh.

Irán tvrdí, že jeho dopravné lietadlo nad Sýriou ohrozili stíhačky F-15
Irán vo štvrtok vyhlásil, že stíhacie lietadlá typu F-15 ohrozovali v sýrskom vzdušnom priestore iránske dopravné lietadlo na linke z Teheránu do libanonského Bejrútu. Informovala o tom v piatok agentúra AP. Čítať ďalej
24 | 07 | 2020 | TASR


Všetci obvinení popierajú akúkoľvek vinu. Prokurátori požadujú, aby boli Dunaev a Kruglov odsúdení na šesť rokov väzenia a Arkhipová päť rokov a 10 mesiacov. Žiadna z týchto troch osôb nebola zatiaľ odsúdená.

V roku 2017 odsúdil moskovský súd pluhára Vladimira Martynenka na štyri roky väzenia potom, čo bol uznaný vinným zo závažného porušenia pravidiel bezpečnosti letovej prevádzky, ktoré spôsobili smrteľnú nehodu.

K zrážke došlo 21. októbra 2014. De Margerie bol jediným cestujúcim na palube.

Bolo zatknutých 7 talianskych policajných príslušníkov za obchodovanie s drogami a mučenie
Taliansko bolo šokované obrovským škandálom, pri ktorom bolo zatknutých sedem policajných príslušníkov, ktorí sú podozriví z účasti na sérii trestných činov od obchodovania s drogami až po nezákonné zatýkanie a mučenie, informuje portál... Čítať ďalej
23 | 07 | 2020 | Marek Molnár