Teherán žiada medzinárodné vyšetrenie incidentu, keď americké lietadlo F-15 napadlo iránske osobné lietadlo nad Sýriou
24 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Irán žiada, aby USA niesli zodpovednosť za to, že stíhacím lietadlom F-15 napadli iránske osobné lietadlo v sýrskom vzdušnom priestore, pričom to označil za teroristický čin, ktorý si zaslúži vyšetrovanie úradu civilného letectva pod vedením OSN, informuje portál RT.


Minister cestných komunikácií a mestského rozvoja Mohammad Eslami sa do veľkej miery snažil odsúdiť letecký incident, pri ktorom Airbus A310, ktorý letel pod súkromnou spoločnosťou Mahan Air, vykonal núdzový manéver po blízkom stretnutí s americkým stíhacím lietadlom F-15.

"Ako by mohlo byť osobné lietadlo letiace po komerčnej trase podľa leteckých protokolov byť napadnuté a ohrozené stíhacími lietadlami iných krajín?" položil otázku minister pri rozhovore so štátnou tlačovou agentúrou IRNA.

"Útok na osobné lietadlo je teroristický čin," dodal Eslami.

USA ponúkajú odmenu 2 milióny dolárov za ukrajinských hackerov, ktorí im ukradli a zverejnili cenné informácie
Americká tajná služba a ministerstvo zahraničných vecí v stredu ponúkli odmenu 2 milióny dolárov za pomoc pri zajatí dvoch ukrajinských hackerov obvinených z nabúrania sa do systému Americkej komisie pre cenné papiere a burzy (SEC) a následného... Čítať ďalej
24 | 07 | 2020 | Timotej Dudka


Minister uviedol, že päť cestujúcich utrpelo zranenia, pretože pilot musel vykonať ostrý manéver, pri ktorom sa zjavne snažil vyhnúť kolízii. A310, ktorý pri stretnutí prelietaval cez sýrsky vzdušný priestor, nakoniec pristál na letisku v Bejrúte, kde sa o zranených postarali lekári.

Teherán si vyhradzuje právo „podniknúť právne kroky“ v súvislosti s konaním USA. Eslami sa zaviazal, že vyzve sýrske a libanonské úrady, aby ho nasledovali.

Americké centrálne veliteľstvo trvalo na tom, aby pilot F-15 konal bezpečne a zároveň vykonával „štandardnú inšpekciu“ iránskeho lietadla, prehlásil kapitán Bill Urban pre agentúru Reuters.

Ukrajinský súd nariadil 2-mesačnú väzbu pre páchateľa rukojemníckej drámy v Lucku
Súd v ukrajinskom meste Luck rozhodol, že muž, ktorý tento týždeň zadržiaval 13 cestujúcich autobusu ako rukojemníkov, zostane dva mesiace vo väzbe. Informoval o tom vo štvrtok spravodajský portál Hromadske. Čítať ďalej
24 | 07 | 2020 | TASR