Spor o Matovičovej diplomovej práci nie je len o tých, čo sú za a proti mafii, píše Čaputová
24 | 07 | 2020 I SITA

Hlava štátu konštatuje, že Matovičova vláda má dobrý program a ambiciózne ciele najmä v boji s korupciou a úprimne si želá, aby došlo k ich naplneniu.


Spor o diplomovej práci predsedu vlády Igora Matoviča (OĽaNO) podľa prezidentky Zuzany Čaputovej nie je len o tých, čo sú za a proti mafii. Hlava štátu to uviedla na sociálnej sieti. Podľa prezidentky je pre obnovenie dôvery ľudí v politikov a inštitúcie potrebné, aby na seba samých uplatňovali tie najvyššie nároky.

Podľa Čaputovej nie je dôležitý len výsledok nočného hlasovania, ale aj postoje a slová politikov, ktoré odvolávaniu premiéra predchádzali. Myslí si, že spor ohľadom Matovičovej diplomovej práce a hlasovanie o jeho odvolaní v parlamente prehĺbili polarizáciu v krajine na tých, čo sú proti a za mafiu.

„Je to však neúplná, a preto chybná diagnóza. Opomína totiž ľudí, ktorí majú inú predstavu o tom, čo je správne a o tom, ako by sme sa my, dočasní držitelia verejnej moci, mali v takejto situácii zachovať,“ zdôraznila.

Matovičov plagiát aj po tejto noci zostal plagiátom, odkazuje Smer-SD
Je potrebné neustále poukazovať na to, že Igor Matovič je klamár, uznaný daňový podvodník a navyše aj plagiátor, vyhlásila strana Smer -SD. Čítať ďalej
24 | 07 | 2020 | TASR


Prezidentka však pripúšťa, že predstava nemalého počtu ľudí je však prirodzená a v kontexte predvolebných vyhlásení aj pochopiteľná. Preto je podľa nej dôležité, aby ľudia, ktorí v tejto situácii žiadali jasné vysvetlenie a mali legitímne očakávania, neboli obviňovaní z podpory mafie.

Hlava štátu konštatuje, že Matovičova vláda má dobrý program a ambiciózne ciele najmä v boji s korupciou a úprimne si želá, aby došlo k ich naplneniu. „Našou spoločnou snahou však musí byť aj naďalej spájanie spoločnosti a budovanie dôvery v inštitúcie a ich predstaviteľov. A to je možné iba uplatňovaním najvyšších nárokov na nás samých,“ uzavrela.

Poslanci Národnej rady SR (NR SR) dnes podržali Matoviča vo funkcii predsedu vlády. Za vyslovenie nedôvery premiérovi totiž hlasovalo 47 členov zákonodarného orgánu a 78 bolo proti, nezdržal sa nikto. Na odvolanie premiéra z funkcie je pritom potrebná nadpolovičná väčšina všetkých poslancov parlamentu, teda minimálne 76.

Návrh na odvolanie Matoviča z funkcie predložili opozičná strana Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) so skupinou nezaradených poslancov okolo podpredsedu NR SR Petra Pellegriniho pre kauzu jeho diplomovej práce. Schôdza sa začala vo štvrtok 23. júla o 10:00 a s výnimkou dvojhodinovej obedňajšej prestávky trvala vyše 19 hodín.

Trestné stíhanie v prípade rigoróznej práce Danka zastavili, potvrdila polícia
Trestné stíhanie v prípade rigoróznej práce expredsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) je zastavené, pričom rozhodnutie vyšetrovateľa je právoplatné. Pre TASR to potvrdila Petra Kováčiková z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej... Čítať ďalej
24 | 07 | 2020 | TASR