V kauze vraždy Kuciaka navrhuje prokurátor obžalovaným 25 ročné tresty
23 | 07 | 2020 I SITA

V kauze vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a ďalších skutkov navrhol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vladimír Turan Marianovi K., Alene Zs. a Tomášovi Sz. tresty zhodne po 25 rokov väzenia.


Uviedol to v rámci svojej záverečnej reči na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. „Bez pochybností bola preukázaná vina obžalovaných,” povedal.

Turan dnes na súde zrekapituloval okolnosti vraždy Kuciaka, ako aj situáciu, ktorá skutku predchádzala. Zavraždený Kuciak sa podľa prokurátora začal začiatkom roku 2017 dôslednejšie venovať aktivitám Mariana K. „Neboli to len články v zmysle ‚jedna pani povedala'. Išlo o seriózne analýzy,” uviedol. Zároveň pripomenul, že Kuciak bol pred zavraždením na popud Mariana K. lustrovaný a sledovaný.

Prokurátor pripomenul aj silný vzťah Aleny Zs a Mariana K. Podľa neho poskytovala obžalovaná Marianovi K „nadštandardné a veľmi cenné” služby, napríklad informácie o rôznych mužoch z politického a spoločenského života, s ktorými komunikovala. Marian K. ju za to na pravidelnej báze vyplácal, čo kamufloval ako príspevky na jej dcéru. Alena Zs. bola podľa Turana na Marianovi K. „absolútne finančné závislá” , pričom ho aj nekriticky obdivovala. Alena Zs. podľa prokurátora Kuciaka nepoznala, preto jej účasť na vražde Kuciaka pripísal zámeru posilniť vzťah s Marianom K.

V kauze vraždy Kuciaka súd ukončil dokazovanie
V kauze vraždy novinára Jána Kuciaka dnes Špecializovaný trestný súd (ŠTS) vyhlásil dokazovanie za ukončené. Ako uviedla predsedníčka senátu, ŠTS už v rámci pojednávaní zistil skutkový stav potrebný pre rozhodnutie v danej veci. Procesné strany... Čítať ďalej
23 | 07 | 2020 | SITA


Turan zároveň zdôraznil význam svedeckých výpovedí Zoltána Andruskóa ako aj Petra Tótha, ako aj analýzu komunikácii z aplikácie Threema. Pokiaľ ide o vraždu podnikateľa Petra Molnára, prokurátor vyzdvihol význam svedectva Miroslava M. Iniciátorom tohto skutku bol podľa Turana Tomáš Sz. napriek tomu, že mal s Molnárom dobrý vzťah. „Dôvodom takéhoto konania bolo výkučne získať pre seba majetkový prospech,” povedal.

Obžalovanými v kauze vraždy Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a v prípade ďalších skutkov sú podnikateľ Marian K., jeho známa Alena Zs. a bývalý policajt Tomáš Sz. Podľa prokuratúry zadala objednávku vraždy Kuciaka Alena Zs. Zoltánovi Andruskóvi, ktorý objednávku zadal Tomášovi Sz. a Miroslavovi M. Ten priznal, že zastrelil Kuciaka ako aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Taktiež sa priznal k vražde podnikateľa Petra Molnára z roku 2016.

Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača v okrese Galanta. Kuciak bol investigatívnym novinárom portálu Aktuality.sk a okrem iného sa zaoberal kauzami podnikateľa Mariana K.