Janíček sa opäť pokúša obnoviť konanie, v ktorom ho odsúdila M. Jankovská
23 | 07 | 2020 I TASR

Trenčiansky podnikateľ Ondrej Janíček sa vo štvrtok štvrtýkrát pokúša presvedčiť Okresný súd v Trenčíne o obnove konania z roku 2001, v ktorom ho vtedajšia sudkyňa OS Trenčín a neskôr štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti SR Monika Jankovská odsúdila za vydieranie považskobystrického podnikateľa Tibora Jurisu.


Tibor Jurisa už v roku 2014 a aj začiatkom mája a v júni roku 2018 informoval, že proti Janíčkovi a Jozefovi Strelčíkovi vypovedal pod nátlakom polície, aby si zabezpečil status chráneného svedka. Janíček a Strelčík ho podľa vlastných slov nevydierali, vydierala ho mafia, ktorá ho chcela pripraviť o nehnuteľnosť v Považskej Bystrici.

OS v Trenčíne naposledy zamietol Janíčkovu žiadosť o obnovu konania v júni 2018. Podľa OS neboli zistené podmienky na povolenie obnovy konania. „Súd nie je oprávnený preskúmavať pôvodné konanie a posudzovať otázky, ktoré nie sú v jeho kompetencii. Zákon pripúšťa povoliť obnovu konania, ak bol spáchaný trestný čin policajtom, prokurátorom, alebo sudcom. Aby súd z tohto dôvodu povolil obnovu konania, na to musí byť právoplatné rozhodnutie, ktorým bude preukázané, že niektorá z týchto osôb sa dopustila trestného činu," zdôvodnil súd svoje rozhodnutie.

Odborári nesúhlasia s návrhom zákona o trinástych dôchodkoch
Odborári zásadne nesúhlasia s navrhovanou výškou trinástych dôchodkov, ktorú presadzuje minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina). Čítať ďalej
23 | 07 | 2020 | SITA


„Na jednej strane je pochopiteľné, že obnova konania je výnimočný inštitút, na druhej je zrejmé, že pôvodný rozsudok bol opretý len o jeden inkriminujúci dôkaz, ktorým bola výpoveď pána Jurisu ako poškodeného. On svoju výpoveď následne zmenil. Nikdy na hlavné pojednávanie neprišiel, bola to len jeho pomerne zmätočná výpoveď z prípravného konania. Navrhovali sme vypočuť svedkov, ktorí boli v kontakte s Jurisom a vedia dosvedčiť, že im potvrdil, že v tom čase bol pod nátlakom. Za tejto situácie nepovoliť obnovu konania mi príde trochu zvláštne," uviedol pred dvomi rokmi právny zástupca Janíčka Daniel Lipšic.

OS Trenčín predvolal v roku 2018 na vypočutie svedkov, napokon však rozhodol bez toho, aby ich vypočul. Medzi svedkami boli podľa Lipšica aj bývalí či súčasní príslušníci Policajného zboru SR. „Napriek ich predvolaniu sa sudca rozhodol, že ich predsa len nevypočuje, čo je zvláštny postup. Buď ich nemal predvolávať vôbec, alebo ich mal vypočuť. Dokonca sme riešili otázku zbavenia mlčanlivosti príslušníka PZ. A následne sa rozhodnúť, že ho nevypočujeme, to mi príde ako trochu zmätočný postup súdu," doplnil v júni 2018 Lipšic.

Janíček so Strelčíkom sú vlastníci nehnuteľnosti Fatima pod Trenčianskym hradom. Historické priestory zrekonštruovali v roku 2000. Súčasťou objektu je aj známy, dnes zdevastovaný bar, o ktorý podľa Janíčka mali záujem Čongrádyovci. Tí ho podľa neho po návrate z väzenia násilím prinútili prepísať bar na nich. „Ak niekto v roku 2002 násilnou trestnou činnosťou prevezme niekomu majetok a doposiaľ ho nemá vrátený späť, znamená to, že tam musia byť vysokí činitelia, ktorí z toho profitovali," skonštatoval vtedy Janíček s tým, že z násilného prevzatia nehnuteľnosti profitovala Jankovská.

V kauze vraždy Kuciaka bude znova vypovedať kriminalista z odboru IT D. Mikulaj
V kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej bude vo štvrtok pred senátom Špecializovaného trestného súdu opätovne vypovedať kriminalista z odboru IT Dušan Mikulaj. Viacero advokátov má už pripravené záverečné... Čítať ďalej
23 | 07 | 2020 | SITA