Módna návrhárka Westwoodová verejne žiada prepustenie Assangea
21 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Britská módna návrhárka Vivienne Westwoodová v utorok sama protestovala za prepustenie Juliana Assangea. Urobila tak zvnútra nadrozmernej vtáčej klietky, ktorá mala predstavovať momentálnu situáciu väzneného zakladateľa organizácie WikiLeaks. Informovala o tom agentúra DPA.


Westwoodová skandovala slová "Ja som Julian Assange" pred trestným súdom Old Bailey v Londýne. Oblečená bola v žiarivo žltom kostýme, ktorý mal pripomínať kanárika. Kedysi tieto malé vtáky používali baníci ako systém včasného varovania pred nedostatočnou prítomnosťou kyslíka a v angličtine sa fráza "kanárik v klietke" používa na vystríhanie pred nebezpečenstvom.

"Julian je bojovníkom za slobodu... Toto je sprisahanie vytvorené na to, aby ho chytili do pasce, potrestali ho a jeho prípad poslúžil ako príklad všetkým novinárov, aby sa nikdy nepokúšali odhaliť pravdu o Amerike," povedala Westwoodová.

USA rozšírili obžalobu voči Julianovi Assangeovi
Americké úrady rozšírili text obžaloby voči zakladateľovi WikiLeaks Julianovi Assangeovi. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA. Čítať ďalej
25 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Assange sa v súčasnosti nachádza v londýnskej väznici Belmarsh. USA žiadajú jeho vydanie na základe obvinení zo spolupráce s niekdajšou analytičkou americkej rozviedky Chelsea Manningovou s cieľom získať prístup do počítačov amerického ministerstva obrany.

Americké ministerstvo spravodlivosti v júni ohlásilo novú žalobu proti Assangeovi a jeho stránke WikiLeaks - obvinený je z náboru hackerov s cieľom získať utajené informácie, čo je v rozpore s americkým zákonom o špionáži, píše DPA.

Pojednávanie o Assangeovom vydaní sa na súde v Londýne obnoví v septembri. Právnici 46-ročného Austrálčana hovoria, že obvinenia sú "politicky motivované". Britská polícia zatkla Assangea v apríli 2019 na ekvádorskej ambasáde v Londýne. Policajti zasiahli hneď po tom, ako mu Ekvádor zrušil status žiadateľa o azyl a ukončili tak jeho sedemročný pobyt na veľvyslanectve.

Sudca nariadil prepustiť Assangeovho komplica z väzenia
Federálny sudca nariadil vo štvrtok prepustenie Assangeovej komplicky a americkej vojačky Chelsey Manningovej z väzenia v štáte Virgínia. Informoval o tom denník The Guardian. Čítať ďalej
13 | 03 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR