Matovič tvrdí, že má v súvislosti so svoju diplomovkou čisté svedomie (aktualizácia)
22 | 07 | 2020 I Peter Haluza, SITA, TASR

Premiér odkázal poslancom, aby o jeho odvolaní hlasovali slobodne.


"Nikdy som nemal špinavé svedomie v súvislosti so svojou diplomovou prácou," povedal na tlačovej besede venovanej kauze plagiátorstva svojej diplomovej práce to povedal premiér Igor Matovič.

"Ak by som chcel kradnúť z knižky tých ľudí, nenazval by som si svoju diplomovku presne tak isto," povedal ďalej premiér. Podľa neho "odhalenie" o kvalite jeho diplomovky prišlo v médiách už v roku 2012 a odvtedy sa nič nezmenilo. Väčšinu tlačovej besedy venoval útokom na médiá.

"Môj doktorát je päťdňový samit," povedal ďalej Matovič. Podľa neho má svedomie čisté a o jeho osude rozhodnú poslanci. Koaličným poslancom odkázal im, aby o ňom hlasovali slobodne.

Koaliční poslanci pritom už dnes
Koalícia podporí premiéra a vládu, mimoriadnu schôdzu blokovať nebude
Koaličná rada sa zhodla aj na tom, že hlasovanie niektorých poslancov OĽaNO za kotlebovský návrh bolo porušením koaličnej dohody. Čítať ďalej
22 | 07 | 2020 | TASR
, za odvolanie premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) na mimoriadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR nezahlasujú a vládu podporia. Zhodli sa na tom predsedovia poslaneckých klubov Za ľudí Jana Žitňanská, SaS Anna Zemanová, OĽaNO Michal Šipoš a Sme rodina Peter Pčolinský.

Mimoriadna schôdza na odvolávanie premiéra má byť vo štvrtok (23. 7.) o 10.00 h. Rovnako sa zhodli, že nebudú robiť obštrukcie a umožnia diskusiu.

Aktualizácia 22. 7. o 18.06. hod.:

V trenčianskej nemocnici zomrel starší pacient s ochorením COVID-19
Pacient, ktorý v Trenčíne umrel na koronavírus, mal aj iné pridružené ochorenia. Čítať ďalej
22 | 07 | 2020 | TASR


„Bol som si istý, že je riadne odcitovaná,” povedal premiér s tým,že svoju prácu nevidel od roku 1998. Istota, že jeho práca je v poriadku, Matovičovi podľa jeho vlastných slov umožnila kritizovať pre plagiátorskú kauzu bývalého predsedu parlamentu Andreja Danka.

V dobe, keď svoju prácu písal, existovalo podľa Matoviča minimum zdrojov na danú tému. To, že v práci sa pri tretine textu odvoláva citáciami na dvoch autorov podľa Matoviča konštatuje článok z roku 2012. „Tak som ju odovzdal a išiel som si ju obhájiť,” povedal. Zároveň uviedol, že za svoju skutočnú diplomovú prácu považuje svoju firmu, keďže ako študent zamestnával 2 000 ľudí. Pokiaľ ide o získaný titul, Matovič ho podľa vlastných slov nepoužíva.

Aktualizácia 22.7. o 18. 50. hod.:

Premiér vyhlásil, že že ak ho poslanci Národnej rady (NR) SR na štvrtkovej (23. 7.) mimoriadnej schôdzi odvolajú, odíde z funkcie predsedu hnutia a z politiky.

Podľa jeho vyhlásení ak spáchal podvod pri svojej diplomovej práci, urobil tak nevedome, pretože si bol istý, že v nej správne citoval zdroje. Doplnil, že pri svojom odvolávaní v parlamente bude prítomný. To, či tam bude celý čas, bude podľa jeho slov závisieť od diskusie.

"Nikdy som sa nesnažil zatajiť, že som vychádzal zo spomínanej štúdie, a som si istý, že som ju aj priamo v diplomovej práci citoval," povedal Matovič v súvislosti s informáciami, že do svojej práce skopíroval texty z dvoch iných publikácií. Poznamenal, že aj preto si dovolil v minulosti iných kritizovať za podobné kauzy, lebo si bol istý, že jeho práca je v poriadku, a nepredpokladal, že texty nie sú správne citované.

Dominika Gottová kolabovala u otcovho hrobu! „Je tam,“ opakovala a nemohla sa pohnúť
Návštevu hrobu svojho otca Karla Gotta († 80) prežívala skutočne hlboko! Dominika Gottová (47) mu s mamičkou Antoniou Zacpalovou (85) priniesla kvety počas štvrtkového daždivého popoludnia a celý čas nevedela prestať plakať, píše portál... Čítať ďalej
22 | 07 | 2020 | Timotej Dudka


Za svoju prácu podľa vlastných slov berie plnú zodpovednosť. Podotkol, že štátnice zvládol dobre a nikdy sa titulom nechválil, pretože nie je hrdý na svoj prístup ku škole v posledných rokoch štúdia. Za svoju skutočnú diplomovú prácu opätovne označil svoju firmu a za svoj doktorát samit v Bruseli.

Dodal, že ak by chcel niečo skrývať, prácu by odniesol z knižnice univerzity. Na otázku, či svoju prácu zverejní a dovolí, aby prešla antiplagiátorským systémom, priamo neodpovedal. Zopakoval, že svoju prácu 20 rokov nevidel a ani ju nechce vidieť.

Kritizoval novinárov, že nehľadajú pravdu a nepočúvajú s porozumením, pretože sa dokola pýtajú na to isté. Redaktori reagovali tým, že tak robia preto, lebo doteraz jasne neodpovedal na ich otázky.

 

Beňová tvrdo naložila Matovičovi: Má vraj výraz podomového exorcistu!
Premiér Matovič je podľa Moniky Beňovej patologický klamár, ktorý len rekrutuje nenávisť a vulgárnosť. Čítať ďalej
22 | 07 | 2020 | Peter Haluza