USA sankcionuje čečenského vodcu Kadyrova a jeho rodinu za „hrubé porušovanie ľudských práv“
21 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Washington pridal hlavu vodcu ruskej južnej republiky Čečensko Ramzana Kadyrova na svoj čierny zoznam sankcií a obvinil ho z „početného“ porušovania ľudských práv. Sankcie boli uložené aj jeho rodine, informuje portál RT.


Americké ministerstvo zahraničných vecí zaradilo Kadyrova na zoznam, ktorý mu zakazuje vstup na územie USA, informoval v pondelok vo vyhlásení minister zahraničných vecí Mike Pompeo. Americký predstaviteľ uviedol, že jeho agentúra má „rozsiahle a vierohodné informácie“, že čečenský vodca údajne stál za „početným hrubým porušovaním ľudských práv“, ktoré boli spáchané za viac ako desať rokov, vrátane „mimosúdnych vrážd“.

Vyhlásenie sa nezaoberalo týmito obvineniami ďalej, ale spomínali sa v ňom tzv. „hrozné správy o zneužívaní osôb LGBT“ - niečo, čo čečenské orgány opakovane popreli.

„Obávame sa, že pán Kadyrov teraz využíva výhovorku pandémie Covid-19, aby spôsobil ďalšie porušovanie ľudských práv pre obyvateľstvo Čečenskej republiky,“ dodáva vyhlásenie.

Čínski piloti stíhacích lietadiel ukázali svoje letecké bojové schopnosti (VIDEO)
Video ukazuje manévrovanie a výcvik čínskych pilotov bojových lietadiel J-10, ako aj zostrelenie nepriateľského cieľa počas vzdušného boja, informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Americké úrady sa neobmedzili na uvalenie sankcií len proti Kadyrovovi a zaviedli podobné obmedzenia voči jeho manželke Medni a jeho dvom najstarším dcéram - Aishat a Karina.

„Dnešné konanie slúži na upozornenie pána Kadyrova, že jeho účasť na hrubom porušovaní ľudských práv má následky pre neho aj pre jeho rodinu,“ varovalo ministerstvo a dodalo, že Washington použije „všetky nástroje“ na „zabezpečenie zodpovednosti“.

Táto správa vyvolala rýchlu reakciu čečenského vodcu, ktorý zverejnil fotografiu seba samého, ako drží zbrane, ktoré vyzerajú ako dva guľomety. "Pompeo, akceptujeme boj!" Bude to zaujímavé,“ napísal.

Screenshot / Telegram


Ruská hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Mária Zakharová tiež reagovala na krok USA s tvrdením, že „by bolo ťažké poskytnúť zrkadlovú reakciu, ale niečo vymyslíme.“

Nie je to prvýkrát, kedy bol čečenský vodca sankcionovaný Washingtonom. Ministerstvo financií USA už v roku 2017 sankcionovalo Kadyrova a obvinilo ho z porušovania ľudských práv v správach o „anti-homosexuálnej očiste“.

O rok neskôr Kadyrov povedal, že situácia v oblasti ľudských práv v Čečensku je lepšia ako v samotných USA. V odpovedi na kritickú poznámku vtedajšieho štátneho tajomníka Johna Sullivana poznamenal Kadyrov, že Čečensko má extrémne nízku mieru vrážd, lúpeží, znásilnení, únosov a iného „pouličného“ zločinu, pričom uprednostňuje rovnosť podľa etnicity a náboženstva.

Egypt dal povolenie na rozmiestnenie vojakov na „západnom fronte“, čím sa pripravuje zásah do Líbye
Egyptský parlament schválil nasadenie ozbrojených síl v zahraničí na boj proti „teroristickým skupinám“ a „kriminálnym milíciám“. Tento krok prichádza uprostred opakovaných hrozieb Káhiry otvorene zasiahnuť do líbyjského konfliktu, informuje portál... Čítať ďalej
21 | 07 | 2020 | Marek Molnár