V Iráne popravili muža usvedčeného zo sledovania generála Solejmáního
20 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

V Iráne v pondelok popravili muža odsúdeného za údajnú špionáž v prospech USA a Izraela. Odsúdený im údajne odovzdával informácie týkajúce sa veliteľa jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd Kásema Solejmáního, ktorý neskôr zahynul pri cielenom americkom útoku. Informovala o tom iránska štátna televízia, píše agentúra AP.


Mahmúd Músaví Madžd bol v júni odsúdený za špionáž iránskych ozbrojených síl, "predovšetkým jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd, a za sledovanie miest pobytu a pohybu generála Kásema Solejmáního výmenou za veľké sumy peňazí od izraelskej a americkej tajnej služby Mosadu a CIA," informoval hovorca iránskeho súdnictva Gholám-Hosejn Mohsení Ežeí.

Spojené štáty a Irán sa dostali na pokraj vojny po útoku amerického dronu v Iraku, pri ktorom bol 3. januára usmrtený iránsky veliteľ Kásem Solejmání. Zahynul pri ňom aj iracký zástupca veliteľa Iránom podporovaných Ľudových mobilizačných síl abú Mahdí Muhandis a päť ďalších ľudí, informuje AP.

Irán na Solejmáního usmrtenie reagoval raketovými útokmi na iracké základne, na ktorých boli umiestnení americkí vojaci. Taktiež vydal zatykač na amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý útok na generála nariadil, ako aj na ďalších 35 ľudí.

Trump označil Bidena za neschopného viesť krajinu
Americký prezident Donald Trump kritizoval svojho možného súpera v novembrových prezidentských voľbách Joea Bidena a označil ho za "neschopného" viesť krajinu, informovala v nedeľu agentúra AFP. Čítať ďalej
20 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR