Matovičova vláda by existovala, len keby nahradila stranu Za ľudí za Progresívne Slovensko, hovorí Hřích
20 | 07 | 2020 I SITA

Súčasná vláda Igora Matoviča (OĽaNO) by mohla existovať len keby zamenila stranu Za ľudí za Progresívne Slovensko (PS).


Zároveň by fungovala s menším počtom poslancov, o ktorých by sa opierala v parlamente. Dôvodom je, že strana Za ľudí by sa do parlamentu nedostala. Pre agentúru SITA to povedal sociológ z agentúry Ako Václav Hřích na základe výsledkov prieskumu, ktorý dnes Ako zverejnila.

Vládne hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) by podľa neho získalo 44 poslaneckých mandátov, Sloboda a Solidarita (SaS) 18 a Sme rodina 12 mandátov. Koaličnú stranu Za ľudí by mohlo nahradiť PS, ktoré by podľa prieskumu obsadilo 10 kresiel. Takáto koalícia by mala 84 mandátov v parlamente zo 150.

Súčasná parlamentná opozícia sa podľa Hřícha trochu posilnila a ak by chcela vytvoriť vládu s väčšinovou podporou v národnej rade, musela by k sebe stiahnuť niektoré zo strán súčasnej vládnej koalície.

Pellegriniho skupina poslancov iniciuje mimoriadnu schôdzu na odvolávanie Matoviča
Vznikajúca strana Hlas - sociálna demokracia podpredsedu Národnej rady SR (NR SR) Petra Pellegriniho iniciuje mimoriadnu schôdzu NR SR s návrhom na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Igorovi Matovičovi (OĽaNO). Čítať ďalej
20 | 07 | 2020 | SITA


V prieskume Ako by OĽaNO volilo 23,5 percenta opýtaných, Hlas - sociálna demokracia expremiéra Petra Pellegriniho 16,7 percenta. Tretí by skončil Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) so ziskom 10,7 percenta. Na ďalších miestach sa umiestnili SaS (9,4 percenta), Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko (7,9 percenta), hnutie Sme rodina (6,4 percenta) či PS (5,2 percenta). Vládna strana Za ľudí (4 percenta), Kresťanskodemokratické hnutie (3%), Vlasť (2,7%), Dobrá voľba (2,6%), SMK (2,5%), Spolu - občianska demokracia (2,2%), Slovenská národná strana (1,4%) či Most-Híd (1%) by sa do parlamentu nedostali.

Zber dát sa udial telefonicky 7. až 17. júla 2020 a zachytil kauzu diplomových prác Borisa Kollára (Sme rodina) aj Branislava Gröhlinga (SaS). Kauzu diplomovej práce Matoviča zber zachytil len v priebehu posledných dvoch dní jeho trvania. Podľa Hřícha sa preto nedá povedať, ako sa táto kauza prejavila na podpore OĽaNO.

Krajniak spúšťa projekt na podporu zamestnávania mladých
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR postupne začína s realizáciou projektov, ktoré sú zamerané na podporu zvyšovania kvalifikácie a aktivity mladých nezamestnaných. Čítať ďalej
20 | 07 | 2020 | SITA


V prieskume sa uvádzala strana Hlas – sociálna demokracia a respondentom sa nečítalo, že ide o stranu expremiéra Pellegriniho. Napriek tomu podľa Hřícha vedeli identifikovať, o akú stranu ide. „Politici okolo Pellegriniho si zvolili veľmi podobný názov so stranou Smer – sociálna demokracia. Ako keby názov Hlas – sociálna demokracia dokázal osloviť voličov, ktorí boli v minulosti stotožnení so Smerom,“ priblížil sociológ.

Pripomenul, že Smer-SD mal v najlepšom období vo voľbách podporu vyše 44 percent voličov. „Treba rátať s tým, že takmer každý druhý volič, ktorý v minulosti volil značku Smer – sociálna demokracia, má teraz na výber aj Hlas – sociálna demokracia a aj časť predstaviteľov tejto strany je identická so Smerom,“ uzavrel Hřích.

Gröhling smeroval za deťmi z havarovaného autobusu, mal im otvoriť tábor
Na miesto nehody autobusu na Donovaloch prišiel minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Ten mal v pondelok otvoriť v Ružomberku tábor pre deti z Centra pedagogicko-pschologického poradenstva a prevencie z Detvy, ktoré sa viezli v havarovanom... Čítať ďalej
20 | 07 | 2020 | TASR