Matovič očakáva dohodu EÚ o fonde obnovy do utorka
20 | 07 | 2020 I SITA

Ak by lídri Európskej únie neboli schopní dospieť k dohode o fonde obnovy európskych ekonomík po koronakríze, podľa slovenského premiéra Igora Matoviča by sa to negatívne prejavilo na finančných trhoch, stratila by sa dôvera a zmenšila spotreba ľudí a znížila by sa chuť investovať v rámci EÚ.


"Takže si myslím, že sme všetci lídri odkázaní na dohodu," povedal Matovič v pondelok počas summitu v Bruseli na brífingu so slovenskými novinármi.

Aké zníženie objemu grantov vo fonde obnovy je pre Slovensko prijateľné, treba podľa premiéra ešte prepočítať. Podľa jeho slov to totiž závisí aj od toho, aké granty sa znížia. Uviedol však, že to bol on, kto v nedeľu ako prvý navrhol ako kompromis granty na úrovni 390 mld. eur, keď videl bezvýchodiskovú situáciu, v ktorej šetrné krajiny boli proti všetkým ostatným a jedni hovorili, že maximálny objem grantov je 350 mld. eur a druhí, že minimálna suma je 400 mld. eur.

“Dnes sa o 390 miliardách eur ako o kompromise hovorí aj verejne a predpokladám, že aj vo finálnom návrhu dnes by malo byť 390 miliárd eur,” konštatoval Matovič.

Kollárov nominant by mal rozhodovať o stovkách miliónov eur, koaliční partneri vyšli s kritikou
Nový štatút podpredsedu vlády pre legislatívu, ktorý má dostať nominant Sme rodina Štefan Holý, neprešiel štandardným pripomienkovým konaním. Holý by napriek tomu mohol dostať nové kompetencie, pričom by rozhodoval o stovkách miliónoch eur tečúcich... Čítať ďalej
20 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok


Predseda slovenskej vlády predpokladá, že dohoda o fonde obnovy sa dosiahne na rokovaní, ktoré sa začína dnes a skončí sa pravdepodobne v ranných hodinách v utorok. “Po zdravotnej stránke sme koronu ako-tak zvládli, ale ťažká doba je ešte pred nami,” vyhlásil Matovič a dodal, že na jeseň sa môže zhoršiť aj zdravotná situácia, zvýšiť sa počet bankrotov firiem a stúpnuť nezamestnanosť a Európska únia musí na túto situáciu dať spoločnú odpoveď.

Pôvodný návrh Európskej komisie rátal s grantmi z fondu obnovy v sume 500 mld. eur, ale už v sobotu šéf Európskej rady v rámci ústupkov šetrným štátom (Holandsko, Rakúsko, Švédsko, Dánsko a Fínsko) navrhol, aby sa objem grantov zredukoval na 450 mld. eur.

Holandský premiér Mark Rutte, líder takzvaných šetrných štátov, ktoré chcú znížiť objem grantov, síce nešiel tak ďaleko, aby súhlasil s grantmi v sume 390 mld. eur, ale po nočných rokovaniach z nedele na pondelok podľa portálu politico.eu. povedal, že "teraz máme veľmi dobrý text, na základe ktorého sa pomaly tvorí konsenzus".

Príspevok pri narodení dieťaťa sa 12 rokov nezvyšoval, upozornila Rada pre rozpočtovú zodpovednosť
Príspevok pri narodení dieťaťa sa na Slovensku nezvyšoval už 12 rokov. Na sociálnej sieti na to upozornila Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). "Príspevok pri narodení a príplatok k nemu nebol zvýšený už od roku 2008, podiel príspevku k... Čítať ďalej
20 | 07 | 2020 | SITA