Aj po vražde Kuciaka existovala „objednávka" na prokurátora Žilinku, tvrdí Andruskó
20 | 07 | 2020 I SITA

 Aj po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka existovala naďalej objednávka vraždy prokurátora Maroša Žilinku. Uviedol to dnes pred Špecializovaným trestným súdom právoplatne odsúdený Zoltán Andruskó.


Ako ďalej povedal, za týmto účelom mu obžalovaná Alena Zs. poskytla sumu 20-tisíc eur. Následne ho údajne neustále s touto vecou kontaktovala. „Hovorila, keď nebudem riešiť, budem zabitý," povedal s tým, že on sa tváril, že záležitosť „rieši", v tejto veci však nekonal.

Objednávka vrážd prokurátorov Maroša Žilinku, Petra Šufliarskeho a advokáta Daniela Lipšica je samostatnou trestnou vecou. Obvinení v rámci nej sú okrem Andruskóa Alena Zs., Tomáš Sz., ako aj Miroslav M.

Andruskó takisto zopakoval svoje dnešné tvrdenie, že obžalovaný Marian K. chcel prostredníctvom ďalších osôb za sumu jeden milión eur zabezpečiť bieleho koňa, ktorý by sa priznal k vražde Jána Kuciaka. Malo ísť pravdepodobne o bezdomovca z Maďarska. „Už ho mali, akurát im chýbala zbraň,” povedal.

Ministerka spravodlivosti nevymenovala Jankovského za predsedu okresného súdu
Hľadanie nového predsedu Okresného súdu v Považskej Bystrici pokračuje. Súčasný podpredseda súdu Róbert Jankovský síce uspel vo výberovom konaní na uvoľnenú funkciu, avšak ministerka spravodlivosti Mária Kolíková ho do nej nevymenovala. Nasledovať... Čítať ďalej
20 | 07 | 2020 | SITA


Obžalovanými v kauze vraždy Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a v prípade ďalších skutkov sú podnikateľ Marian K., jeho známa Alena Zs. a bývalý policajt Tomáš Sz. Všetci traja svoju vinu popierajú. Na samostatné konanie bol v prípade vraždy novinára vyčlenený bývalý vojak Miroslav M., ktorý sa priznal, že zastrelil Kuciaka, jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú a v roku 2016 podnikateľa Petra Molnára.

Tento obžalovaný bol 6. apríla 2020 neprávoplatne odsúdený na 23 rokov väzenia. Prokurátor sa voči verdiktu odvolal, keďže pre Miroslava M. žiadal 25-ročný trest. V tejto veci teda bude rozhodovať ešte Najvyšší súd SR. Účasť na vražde novinára priznal aj Zoltán Andruskó. Po dohode o vine a treste mu súd uložil trest 15 rokov väzenia. Andruskó od svojho zadržania na jeseň 2018 spolupracoval v kauze vraždy Kuciaka s vyšetrovateľmi.

Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača v okrese Galanta. Kuciak bol investigatívnym novinárom portálu Aktuality.sk a okrem iného sa zaoberal kauzami podnikateľa Mariana K.