V pondelok a vo štvrtok pokračuje pojednávanie v kauze vraždy Kuciaka
19 | 07 | 2020 I SITA

V pondelok 20. a následne vo štvrtok 23. júla pokračuje pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku hlavné pojednávanie v kauze vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a ďalších skutkov.


Súd by sa mal zaoberať vykonávaním ďalších dôkazov, vrátane záznamov komunikácií medzi obžalovanými. Obhajoba, ale aj právni zástupcovia poškodených navrhujú vykonať pred súdom viacero dôkazov. Medzi ne patria napríklad posudky, úradné záznamy, zvukové záznamy a tiež výsluchy svedkov.

Právny zástupca rodiny Jána Kuciaka Daniel Lipšic napríklad navrhol prehrať viacero videí, ktoré boli objavené v zaistenom telefóne obžalovaného Mariana K. Ten to však na pojednávaní 19. júna označil za narušenie súkromia jeho rodiny.

Obhajoba zase avizovala predloženie listiny z dielne Národnej kriminálnej agentúry, ktorá sa má týkať vyšetrovania zločineckej skupiny z južného Slovenska. Tá by údajne mala dokazovať, že policajti ešte pred podaním obžaloby v prípade vraždy pracovali aj s inými verziami v súvislosti s tým, kto by mal stáť za násilnou smrťou novinára. Väčšinu z doposiaľ vykonaného dokazovania pred súdom tvorili dôkazné návrhy prokuratúry.

Cigániková: Diplomovky ma už nebavia, ale ospravedlniť sa musím
Poslankyňa Jana Cigániková z SaS si myslí, že diplomovku premiéra treba asi nechať tak, inak by mohla padnúť vláda. Prečo podľa nej nedokáže merať jedným metrom vysvetlila aj na sociálnych sieťach. Čítať ďalej
19 | 07 | 2020 | Natália Sollárová


Obžalovanými v kauze vraždy Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a v prípade ďalších skutkov sú podnikateľ Marian K., jeho známa Alena Zs. a bývalý policajt Tomáš Sz. Všetci traja svoju vinu popierajú. Na samostatné konanie bol v prípade vraždy novinára vyčlenený bývalý vojak Miroslav M., ktorý sa priznal, že zastrelil Kuciaka, jeho snúbenicu a v roku 2016 podnikateľa Petra Molnára.

Tento obžalovaný bol 6. apríla 2020 neprávoplatne odsúdený na 23 rokov väzenia. Prokurátor sa voči verdiktu odvolal, keďže pre Miroslava M. žiadal 25-ročný trest. V tejto veci teda bude rozhodovať ešte Najvyšší súd SR. Účasť na vražde novinára priznal aj Zoltán Andruskó. Po dohode o vine a treste mu súd uložil trest 15 rokov väzenia. Andruskó od svojho zadržania na jeseň 2018 spolupracoval v kauze vraždy Kuciaka s vyšetrovateľmi.

Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača v okrese Galanta. Kuciak bol investigatívnym novinárom portálu Aktuality.sk a okrem iného sa zaoberal kauzami podnikateľa Mariana K.

AKTUÁLNE: Snem potvrdil R. Fica na mieste predsedu Smeru-SD (aktualizácia)
Robert Fico ostáva predsedom strany Smer-SD. Čítať ďalej
18 | 07 | 2020 | Peter Haluza, TASR