"Nikdy sme nič také nevideli:" Koróna čiernej diery zmizla a následne sa prestavala (FOTO)
19 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Poprvýkrát v ľudskej histórii astronómovia pozorovali korónu čiernej diery v strede vzdialenej galaxie ešte predtým, ako úplne zmizla, a potom sa prestavala späť, informuje portál RT.


Koróna čiernej diery je množstvo ultra horúcich častíc na jej okraji, ktoré vytvárajú röntgenovú žiaru tak jasnú, že ju možno vidieť zo Zeme aj napriek tomu, že je vzdialená 300 miliónov svetelných rokov.

Je známe, že tieto koróny sú 100-násobne jasnejšie, keď sa čierna diera kŕmi, ale čerstvo vydaný výskum ukázal, že pred dvoma rokmi čierna diera v strede galaxie 1ES 1927 + 654 vybledla o 10 000 faktorov počas 40 dní, predtým, než sa stala 20-krát jasnejšia, ako tomu bolo len o 100 dní neskôr.

Odborníci tvrdia, že zmeny jasu v tomto rozsahu by sa mali zvyčajne uskutočňovať po niekoľkých tisícok, ak nie miliónov rokov. Podľa novej štúdie o mimoriadnom fenoméne náhle zmiznutie svetla pravdepodobne prerušilo dodávku potravín čiernej diere.

NASA / JPL-Caltech


Tím astronómov predpokladá, že zatúlaná hviezda sa príliš priblížila k čiernej diere, a keďže ju roztrhla jej obrovská gravitácia, jej hviezdne trosky mohli odraziť korónu čiernej diery a rozptýliť plyn.

„Keď sme videli, že je to skutočné, bolo to veľmi vzrušujúce. Ale tiež sme netušili, s čím sa vlastne zaoberáme. Nikdy sme nič také nevideli,“ vysvetlil hlavný autor štúdie Claudio Ricci z University of Diego Portales v Santiagu v Chile.

Vedci použili superpočítač na výpočet atmosférických následkov pri veľkom náraze do planéty (VIDEO)
Vedci pomocou výkonného superpočítača vytvorili 3D simuláciu veľkého nárazu do planéty, ktorá presne ukazuje, aký veľký úder je potrebný na doslovné rozbitie celej atmosféry planéty, informuje portál RT Čítať ďalej
17 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Observatóriá poznamenali, že niekoľko mesiacov predtým, ako čierna diera stmavla, sa jej disk značne rozjasnil, čo mohlo byť bodom nárazu hviezdneho odpadu.

Aby sa úplne ubezpečili, požiadali o následné sledovanie čiernej diery pomocou prieskumníka vnútropodnikového zloženia (NICER) agentúry NASA na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice, ktorý za 15 mesiacov uskutočnil 265 pozorovaní.

Uskutočnili sa ďalšie štúdie na observatóriách po celom svete v rôznych vlnových dĺžkach, aby sa ďalej potvrdila hypotéza, ktorá umožňuje vedcom monitorovať celú túto udalosť v bezprecedentných detailoch.

NASA / JPL Caltech


„Tento súbor údajov obsahuje veľa hádaniek,“ uviedla Erin Karaová, odborná asistentka fyziky na Massachusetts Institute of Technology a spoluautorka najnovšej štúdie. "Myslíme si, že hviezdna hypotéza je dobrá, ale tiež si myslím, že túto udalosť budeme analyzovať dlho."

Tento druh výskumu pomáha zlepšiť naše chápanie toho, ako sú koróny čiernych dier na prvom mieste zahrievané a poháňané, pretože vedci si všimli, že sa rekonštruuje po zdanlivo masívnej traume.

Vedci sa teraz pýtajú, či sa čierna diera vráti na pôvodnú úroveň alebo či udalosť zásadne čiernu hviezdu zmenila. To tiež vyvoláva otázky týkajúce sa čiernych dier, o ktorých sa predpokladá, že sú v strede takmer každej hlavnej galaxie, ktorú poznáme.

Kométy sú pre Zem nebezpečnejšie ako asteroidy, varuje Európska vesmírna agentúra
Európska vesmírna agentúra (ESA) varuje, že kométy nie sú iba neškodné kúsky ľadu, pretože ich potencionálny dopad na Zem môže byť deštruktívny, informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 06 | 2020 | Marek Molnár