Koľko ešte prejde Európa kým nahradí hotovosť digitálnou menou? (Valentin Katasonov)
19 | 07 | 2020 I Iveta Machová

Komentár Valentina Katasanova (Fond stragegickej kultúry)   


Identifikovali sa vážne riziká


Už som napísal, že väčšina centrálnych bánk na svete teraz podrobne monitoruje súkromné ​​digitálne meny (kryptomeny) a uvažuje o možnosti vydávania vlastných digitálnych peňazí.

Niektoré z týchto centrálnych bánk majú v úmysle začať vydávať digitálne meny samy s cieľom ďalej kontrolovať ich obeh. Na označenie týchto peňazí sa používa skratka  CBDC (Digital Bank Digital Currency) . Podľa správy Banky pre medzinárodné zúčtovanie (BIS) z januára 2020 už s  digitálnymi peniazmi experimentovalo 40% centrálnych bánk. A ďalších 10% dokončilo prípravy alebo začalo pilotné projekty CBDC .
Digitálny dolár

Z hlavných centrálnych bánk najrozhodujúcejšiu pripravenosť začať vydávať CBDC, vyhlásili centrálne banky Číny, Južnej Kórey a Švédska . Federálny rezervný systém USA prešiel od odmietnutia digitálnych mien k príprave na zavedenie oficiálnej meny Federálneho rezervného systému - digitálneho dolára.

Pokiaľ ide o Európsku centrálnu banku, ktorej pôsobnosť sa týka 19 štátov,  Christine Lagarde , ktorá sa stala prezidentkou ECB 1. novembra 2019, okamžite dala príkaz na vytvorenie pracovnej skupiny pre implementáciu oficiálnej digitálnej meny v eurozóne. Do skupiny boli zahrnutí aj predstavitelia centrálnych bánk nachádzajúcich sa mimo eurozóny - Švédsko, Švajčiarsko, Kanada, Anglicko.

V januári 2020 Christine Lagarde v Davose celkom konkrétne oznámila, že ECB sa pripravuje na zavedenie digitálneho eura. Odborníci tvrdia, že prezident ECB bol povzbudený plánom zaviesť digitálne jüany z Čínskej ľudovej banky, ktorý bol vyhlásený v decembri 2019, a plánmi na spustenie kryptomeny  „Libra“ (projekt Facebook , ktorý v októbri 2019 vyhlásil Mark Zuckerberg ). Mimochodom, minulý rok na jeseň Európska komisia (ES) zvážila žiadosť spoločnosti  Facebook o legalizáciu kryptomeny „Libra“ v Európe. Žiadosť bola zamietnutá. ECB sa zjavne pripravuje na súťaženie so súkromnými digitálnymi menami a vyhrá túto konkurenciu.

Preteky v zbrojení nahrádza honba za umelou inteligenciou (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasanova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
07 | 07 | 2020 | Iveta Machová


Zároveň neexistuje úplná zrozumiteľnosť, pokiaľ ide o pozíciu ECB k digitálnemu euru. Nie je teda známe, či to bude „maloobchodná mena“ alebo „veľkoobchodná mena“. Prvý termín (Retail CBDC) znamená digitálne euro pre jednotlivcov, je to analóg k hotovosti. Druhý termín (Wholesale CBDC) znamená, že pôjde peniaze vydané ECB komerčným bankám.
Cieľom je nahradiť hotovosť

Vo väčšine krajín sa oficiálne digitálne peniaze vzťahujú na prvú možnosť. Cieľom digitálneho maloobchodu je nahradiť hotovosť. Tým sa posilnia centrálne banky a komerčné banky sa stanú nepotrebným spojením v menovom systéme.

Christin Lagardová


Druhá z uvedených možností podľa odborníkov nebude mať osobitný vplyv na menový systém. Budú to peniaze pre medzibankový trh. Pri tejto možnosti zostanú peniaze v  hotovosti v obehu.

Podľa môjho názoru sa však stále vyberie prvá možnosť. A aby nedošlo k fatálnemu úderu komerčným bankám, ECB otvorením vkladových účtov v digitálnych eurách pre „fyzikov“ (fyzické osoby - jednotlivci) prevedie tieto účty na správu komerčným bankám. Aby ECB nemohla robiť okolky, môže zorganizovať sériu pilotných projektov a prechod z hotovostného eura na digitálne bude postupný, a nie jednorazový.

Na základe dostupných údajov nebude digitálne euro regionálnou menou (19 štátov eurozóny), ale oveľa viac medzinárodnou menou. Každý nerezident (fyzická osoba zo štátov mimo eurozóny) bude mať právo otvoriť si digitálny účet v eurách v ECB. Je to prejav digitálnych pretekov, do ktorých sú vťahované popredné centrálne banky, ktoré sa usilujú o to, aby sa ich meny stali svetovou menou (juany) alebo aby si zachovali status svetových (dolár, euro, libra šterling, jen).

Vírusovo-hospodárska kríza predstavuje nový smer v ekonomickom myslení (Elena Pustovojtová)
Komentár Eleny Pustovojtovej (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
09 | 07 | 2020 | Iveta Machová


Niekoľko centrálnych bánk v eurozóne zaujíma osobitnú pozíciu v otázke digitálnej meny. Napríklad prezident Deutsche Bundesbank  Jens Weidmann uviedol, že rozsiahle používanie digitálnej meny, ktorú vydávajú centrálne banky, by sa nemalo povoliť bez dôkladnej prípravy. Nemecká centrálna banka má dnes ďalší argument v prospech toho, aby sa neponáhľala so zavedením digitálneho eura –   je  to správa  Federálnej rezervnej banky Philadelphie „Central Bank Digital Currency: Central Banking for All?“(Centrálna banka Digitálna mena: Centrálne bankovníctvo pre všetkých?), ktorá argumentuje tým, že zavedenie oficiálnej digitálnej meny povedie k posilneniu centrálnych bánk a oslabeniu postavenia súkromných bánk alebo dokonca k ich smrti.
Dihģitálne euro

Francúzska banka však všetkých prekvapila, keď v máji tohto roku oznámila, že začala testovať digitálne euro. Vo francúzskom projekte sa využíva  technológia blockchain vyvinutá samotnými Francúzmi. Projekt zahŕňa najväčšiu investičnú banku vo Francúzsku  Société Générale . Francúzska digitálna mena nie je určená pre maloobchod, ale pre operácie na medzibankovom trhu, t.j. nezabezpečuje likvidáciu hotovostného obehu.

Prezident nemeckej Bundesbank Jens Weidmann


Holandská centrálna banka v máji vyjadrila ochotu zúčastniť sa na projekte digitálneho eura. Holandsko patrí medzi krajiny, ktoré sa usilujú o skoré zrušenie hotovosti.

V júni vyjadrilo podporu projektu digitálneho eura Talianske bankové združenie (ABI) , ktoré zahŕňa viac ako 700 talianskych finančných inštitúcií. Združenie oznámilo svoju pripravenosť vyskúšať digitálne euro pod vedením ECB.

Pokiaľ ide o centrálne banky európskych krajín mimo eurozóny, najväčší záujem o digitálne meny má Bank of England, ako aj centrálne banky Dánska, Nórska a Švédska. Bank of England v marci uverejnila štúdiu o digitálnej mene centrálnej banky. Príležitosti, výzvy a dizajn.  Central Bank Digital Currency. Opportunities, challenges and design.)

V USA sa pripravuje veľkolepá konfiškačná menová reforma (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
15 | 07 | 2020 | Zuzana Perželová


A najbližšie k zavedeniu digitálnej meny je pravdepodobne Bank of Sweden. Švédske orgány sa snažia urobiť zo svojej krajiny prvú na svete, ktorá úplne opustí hotovosť. Švédska banka bola treťou centrálnou bankou, ktorá vo februári 2015 stanovila zápornú kľúčovú sadzbu (prvou bola Dánska centrálna banka v júli 2012, druhou bola Švajčiarska centrálna banka v decembri 2014). Teraz vo Švédsku dochádza k odlivu prostriedkov z vkladov súkromných bánk v hotovosti. Ukázalo sa, že úloha zamknúť všetkých „fyzikov“ v bankovom systéme je zložitejšie, ako sa zdalo.

Peniaze sa vo Švédsku stále používajú, hoci pôvodne sa do roku 2020 plánovalo úplné odstránenie hotovosti (cash). Švédska banka oznámila plán zavedenia digitálnej koruny (e-krona) pred piatimi rokmi, stále si však nemôže zvoliť model nového menového systému a algoritmy na jeho dosiahnutie. Štyri modely , ktoré sú zvažované vo Švédsku zahŕňajú „centralizovaný  model e-krony bez sprostredkovateľov“, „centralizovaný model e-krony so sprostredkovateľmi“, „decentralizované riešenia e-krony so sprostredkovateľmi“ a „syntetická e-korona“ .

Príklad Švédska ukazuje, že centrálna banka môže mať veľmi aktívny štart pri príprave projektu digitálnej meny, ale s podrobnými údajmi sa objavujú vážne riziká. To spomaľuje pokrok smerom k digitálnym peniazom. S projektom digitálneho eura sa pravdepodobne stane niečo podobné.

Ideológ anglosaskej elity na ceste z antiutópie k svetovému sprisahaniu (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultury) Čítať ďalej
17 | 07 | 2020 | Zuzana Perželová