Ceny benzínov by mali na našich pumpách stagnovať
19 | 07 | 2020 I SITA

Ceny benzínu na slovenských čerpacích staniciach rástli aj minulý týždeň, ale len mierne. Analytička predpokladá, že v nasledujúcich dňoch budú ceny benzínov stagnovať.


„Od vývoja cien čierneho zlata závisí aj vývoj cien benzínu a nafty na našich čerpacích staniciach. Vzhľadom na vývoj v predchádzajúcich dvoch týždňoch, keď bola aktivita na ropnom trhu utlmená, očakávame, že benzín na našich pumpách bude v nasledujúcom týždni taktiež stagnovať,“ uviedla pre agentúru SITA analytička Poštovej banky Jana Glasová.

Priemerná cena 95-oktánového benzínu sa v minulom týždni (28. týždeň) oproti predchádzajúcemu týždňu zvýšila o 0,8 % a nachádzala sa tak na úrovni 1,174 eur za liter. Podobný vývoj zaznamenal aj 98-oktánový benzín. Jeho cena sa zvýšila taktiež o pár desatín percenta, konkrétne o 0,6 %, na úroveň 1,359 eur za liter. Ceny nafty sa nezmenili a zostali na úrovni 1,037 eur za liter.

Fico možno patrí do basy, povedal podpredseda Za ľudí
Ak Daniel Lipšic nebude kandidovať na generálneho prokurátora, tak bude kandidovať na špeciálneho prokurátora, myslí si Richard Raši. Čítať ďalej
19 | 07 | 2020 | Peter Haluza


Prudký prepad cien ropy na svetovom trhu od začiatku tohto roka bol podľa analytičky spôsobený pandémiou koronavírusu a s tým súvisiacim výrazným poklesom dopytu po rope. V porovnaní s úvodom roka, keď boli ceny pohonných látok najvyššie, je benzín aj nafta stále lacnejšia o zhruba 11 až 17 %. „V posledných týždňoch sme, až na menšie výnimky, svedkami rastúcich cien benzínu na našich pumpách, čo odráža vývoj na svetovom trhu s ropou,“ doplnila Glasová.

Počas minulého týždňa (28. týždeň) sa ropný trh vyvíjal stabilne a ropa Brent sa pohybovala v okolí hladiny 43 amerických dolárov za barel. Utlmená obchodná aktivita zrejme podľa Glasovej súvisí už aj s letnou dovolenkovou sezónou. „V USA výrazne narástli zásoby benzínu, ropu to však výraznejšie neoslabilo,“ spresnila.

OĽaNO musí prehovoriť do duše svojim poslancom, tvrdí Šeliga
Spoločné hlasovanie OĽaNO a ĽSNS ešte bude riešiť koaličná rada. Čítať ďalej
19 | 07 | 2020 | Peter Haluza


Začiatkom tohto týždňa (29. týždeň) ropa Brent strácala, a to z dôvodu obnovovania karanténnych opatrení v Kalifornii. Pandémia sa totiž v USA nevyvíja práve priaznivo a trhy sa obávajú, že k sprísňovaniu pravidiel budú musieť pristúpiť aj ďalšie štáty. Následne sa však ceny severomorskej ropnej zmesi vyšplhali opäť k hladine 43 dolárov za barel a tam zakotvili.

„Na ropnom trhu pretrváva cenová stabilita, a to napriek rastúcemu počtu novo nakazených nielen v USA, ale napríklad aj v Austrálii a Španielsku. To vrhá tieň na budúce oživovanie globálnej ekonomiky,“ konštatovala Glasová.