Vzdelávacie poukazy by v budúcnosti mohli nahradiť voľnočasové preukazy, tvrdí Gröhling
18 | 07 | 2020 I SITA

Vzdelávacie poukazy by v budúcnosti mohli nahradiť takzvané voľnočasové poukazy. Tie by žiaci využívali v rámci krúžkov podľa vlastného výberu, pričom na rok by mali k dispozícii 700 eur.


Ako v rozhovore pre agentúru SITA uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS), zmeny nie sú otázkou budúceho školského roka, keďže systém a mechanizmus musia pripraviť. Podľa štatistík ministerstva za aktuálny školský rok každý piaty žiak nevyužije vzdelávací poukaz, určený na financovanie vzdelávacích alebo záujmových krúžkov aj v centrách voľného času či základných umeleckých školách.

Gröhling nechce vzdelávacie poukazy úplne rušiť, hoci nie sú v súčasnosti príliš využívané. Hovorí skôr o tom, že by ich chceli zmeniť na takzvané voľnočasové preukazy, ktoré by sa dali využiť na všetky sféry, od športových cez umelecké až po vzdelávacie aktivity. Nárok na takýto preukaz by mal každý žiak. Predstava ministra je, že by sa voľnočasové preukazy najskôr otestovali v rámci pilotného projektu na vybraných ročníkoch a ak by sa osvedčili, boli by zavedené do praxe plošne.

Bude sa hľadať nový líder do ďalších volieb, povedal L. Kamenický na sneme Smeru
Člen predsedníctva Jaroslav Baška podotkol, že skupina okolo Petra Pellegriniho strane chýbať zrejme bude. Čítať ďalej
18 | 07 | 2020 | Peter Haluza, TASR


„Už v našom programe sme hovorili, že tieto voľnočasové poukazy by mali byť v objeme až 700 eur ročne na žiaka. Rodič by sám rozhodol o prerozdelení, na aké krúžky by ich dieťa využilo. V podstate by sme tak podporili všetky aktivity a neurčovalo by ministerstvo iba niektoré, na ktoré sa môžu poukazy použiť,“ priblížil minister. Keďže nebudú nasmerované na konkrétnu jednu oblasť, minister očakáva, že sa budú viac využívať.

Vzdelávacie poukazy, ktoré sa na školách využívajú v súčasnosti, majú hodnotu 32 eur a pokrývajú zhruba 60 hodín krúžkov. Školy poukazy vydávajú žiakom, ktorí ich môžu následne odovzdať organizátorom krúžkov či iných vzdelávacích aktivít. V tomto školskom roku bolo použitých 554-tisíc vzdelávacích poukazov z celkovo 682-tisíc vydaných. Pred rokom v septembri ministerstvo školstva vydalo vyše 681-tisíc vzdelávacích poukazov a použitých bolo takmer 560-tisíc. Za ne ministerstvo vyplatilo zriaďovateľom viac ako 17,7 milióna eur.

Pre prerušenú výučbu na školách v súvislosti s pandémiou koronavírusu vláda koncom apríla prijala nariadenie, ktoré školám umožnilo nechať si peniaze na vzdelávacie poukazy, aj keď nevyužili ich celý objem. Podľa ministerstva išlo o systémové riešenie s cieľom celkového rozšírenia možností záujmového vzdelávania.

Majerský považuje Hlinov záujem o post podpredsedu hnutia ako nehodný bývalého predsedu KDH
Podpredseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) a predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský považuje zámer Alojza Hlinu uchádzať sa o post podpredsedu KDH za nehodný bývalého predsedu hnutia. Uviedol to v stanovisku, ktoré agentúre... Čítať ďalej
18 | 07 | 2020 | SITA