S&P necháva ruský úverový rating neporušený aj napriek kríze Covid-19
18 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Zatiaľ čo väčšina krajín, ktoré vyvážajú ropu, zaznamenali zníženie svojich štátnych ratingov uprostred krízy vyvolanej prepuknutím Covid-19 medzinárodnými agentúrami, spoločnosť S&P Global Ratings potvrdila, že rating Ruska ostal neporušený, informuje portál RT.


Agentúra vo svojej správe uviedla, že ruská ekonomika by mala tento rok klesnúť o 4,8 percenta kvôli nižším cenám ropy, zmenám v OPEC+ a následkom pandémie. Očakáva sa však, že krajina bude čeliť týmto hospodárskym šokom s pružným výmenným kurzom a fiškálnej rovnováhe, zatiaľ čo ich vplyv na hospodárstvo bude miernejší, ako v rozvinutých krajinách.

Vo viac ako 80% prípadov sa medzinárodné ratingové agentúry rozhodli znížiť ratingy iných krajín, ktoré vyvážajú energetické zdroje, uviedol ruský minister financií Anton Siluanov, ktorý sa vyjadril k rozhodnutiu S&P. Minister povedal, že konzervatívne rozpočtové plánovanie, politika zameraná na infláciu a prísne dodržiavanie rozpočtového pravidla umožnili ruskému hospodárstvu vyrovnať sa s vonkajšími výzvami.

„Rozhodnutie spoločnosti S&P Global Ratings slúži ako ďalšie potvrdenie toho, že naša politika zabezpečuje makroekonomickú stabilitu proti extrémne nestabilnému vonkajšiemu prostrediu,“ povedal novinárom.

Čína sa pomaly stáva najväčším dovozcom nemeckých produktov
Nová štúdia Nemeckého hospodárskeho inštitútu (IW) ukázala, že nemecké vývozné trhy sa tento rok aj naďalej zhoršovali, pretože kríza Covid-19 vážne ovplyvnila svetový obchod, pričom z Číny sa pomaly stáva najdôležitejší zákazník Nemecka, informuje... Čítať ďalej
18 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Kým „stabilný“ znamená, že rating sa pravdepodobne nezmení, analytici uviedli, že výhľad možno stále prehodnotiť v oboch smeroch. Spoločnosť S&P môže podniknúť záporné ratingové kroky, ak uvidí klesajúci fiškálny rámec pri klesajúcich cenách ropy, zatiaľ čo prísnejšie sankcie môžu tiež vyvíjať tlak na zníženie ratingu.

Naopak pozitívna ratingová zmena nastane, ak sa ruský HDP zvýši sadzbami porovnateľnými s tými, ktoré sú v krajinách s podobnou úrovňou príjmov a rýchlejšou akumuláciou fiškálnych rezerv, ako sa očakávalo.

Ruská ekonomika bola počas vypuknutia koronavírusu pod obrovským tlakom, pretože karanténne opatrenia a čiastočné blokovania zastavili väčšinu podnikateľských aktivít na celé týždne. V apríli, keď boli ešte obmedzenia v platnosti, sa ruský HDP medziročne znížil o 12%, čím sa eliminoval mierny hospodársky rast, ktorý sa zaznamenal v prvých troch mesiacoch roku 2020.

Keď sa opatrenia súvisiace s koronavírusom zmiernili, ekonomická aktivita sa zrýchlila. V júni sa HDP znížilo o 6,4 percenta.

Vo svete sa novým koronavírusom nakazilo už vyše 14 miliónov ľudí
Celosvetový počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom prekročil 14 miliónov a ochorenie COVID-19 si vyžiadalo už viac ako 600.000 obetí na životoch. Vyplýva to zo sobotňajších údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa, o ktorých informovala... Čítať ďalej
18 | 07 | 2020 | TASR