S nástupom dovoleniek vzrástli obavy z ochorenia COVID-19
17 | 07 | 2020 I TASR

S nástupom dovoleniek vzrástli obavy z ochorenia COVID -19. Kým v čase opatrení na zabránenie šírenia pandémie mali silnejší pocit ohrozenia ľudia s nižším vzdelaním, v súčasnosti ho majú vzdelanejší. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Actly, ktorý robila od 27. marca do 13. júla na vzorke 1 000 respondentov. Agentúre SITA ho zaslala riaditeľka Actly Tatiana Rosová.


„Trvalo najväčšie sú obavy z dlhodobého ekonomického prepadu, za nimi nasleduje mix obáv z druhej vlny pandémie, zdravotných rizík a z poklesu životnej úrovne domácnosti,“ uvádza sa v prieskume s tým, že všetky typy rizík vnímajú ľudia intenzívnejšie ako pred niekoľkými týždňami.

Riziká týkajúce sa života domácností ako nižšia životná úroveň, strata práce, nesolventnosť, ale aj vzťahy, najviac pociťujú tridsiatnici, najmä ak majú nižšie vzdelanie a deti. Zdravotné riziká, ale aj celospoločenské dôsledky ako ekonomický prepad, nižšia úroveň vzdelanosti, či návrat opatrení, viac uvádzajú seniori. Ostatné obavy prestupujú všetkými demografickými skupinami rovnomerne.

Kanabidiol by sa mal vyradiť zo zoznamu psychotropných látok
Ministerstvo zdravotníctva chce vyradiť kanabidiol (CBD) zo zoznamu psychotropných látok. Vyplýva to z predbežnej informácie rezortu o plánovej novelizácii zákona o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch. Čítať ďalej
17 | 07 | 2020 | SITA


Napriek zvýšeným obavám vplyv pandémie na bežný život postupne slabne. Klesá však aj ochota vidieť v zmenách aj pozitívne stránky. Z prieskumu vyplýva, že najviac zasahuje do života 30 až 50 ročným, ak majú rodiny. Pri nákupoch stále výrazne prevažujú úsporné stratégie.

Do dovolenkových plánov sa kríza premietla poklesom záujmu o prímorské destinácie (o 76%) a o iné zahraničné pobyty (o 58%), nárastom záujmu o domáce pobyty (o 22%) a zvýšením počtu tých, ktorí neplánujú žiadnu dovolenku (o 21%). Väčšina z opýtaných, ktorí zažili home-office, by si ho želala natrvalo, aspoň čiastočne. Podľa odhadov respondentov sa na väčšinový home-office pripravuje 27 % firiem, 44 % s ním do budúcna nepočíta vôbec.

Vláda SR vyhlásila 16. marca núdzový stav z dôvodu pandémie a zrušila ho 13. júna. Do dnešného dňa sa na Slovensku koronavírusom nakazilo 1 965 ľudí, 28 naň zomrelo a 1 523 sa vyliečilo.