Ministerstvo vnútra sa zaoberá zisteniami prieskumu verejnej ochrankyne práv, tvrdí Patakyová
17 | 07 | 2020 I SITA

Ministerstvo vnútra sa zaoberá zisteniami verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej, ktorá upozornila na rezervy na oddeleniach cudzineckej polície na Slovensku.


Upozornila napríklad na nedostatky v komunikácii v cudzích jazykoch či personálnu poddimenzovanosť a slabé materiálne vybavenie na niektorých oddeleniach cudzineckej polície. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) v reakcii na prieskum verejnej ochrankyne práv uviedol, že rezort vnútra sa zisteniami zaoberá. Agentúru SITA o tom informovala Michaela Pavelková z odboru komunikácie a protokolu Kancelárie verejného ochrancu práv.

„Rezort vyjadril súhlasné stanovisko v súvislosti s nevyhnutnosťou zlepšovania služieb na cudzineckej polícii. Keďže však nereflektoval na konkrétne návrhy opatrení, bude potrebné pokračovať v komunikácii vo veci jednotlivých odporúčaní. Verím, že nakoniec sa do praxe premietnu zmeny, ktoré skvalitnia vybavovanie žiadostí na oddeleniach cudzineckej polície,“ povedala verejná ochrankyňa práv.

Ombudsmanka na základe prieskumu odporučila Úradu hraničnej a cudzineckej polície (ÚHCP PPZ) a Ministerstvu vnútra Slovenskej republiky prijať opatrenia, ktoré by umožnili efektívnejšie a spravodlivejšie fungovanie vo vzťahu k žiadateľom. ÚHCP PPZ však zareagoval odmietnutím viacerých návrhov verejnej ochrankyne práv.

Šéfovia prokuratúr si udelili lukratívne tisícové odmeny!
Naši top prokurátori zarábajú výrazne viac ako predseda vlády. Čítať ďalej
17 | 07 | 2020 | Peter Haluza, SITA


Patakyová sa však nestotožňuje s vyjadrením zastupujúceho riaditeľa ÚHCP PPZ, že cudzinci a cudzinky nemôžu na stránkových pracoviskách očakávať servilný prístup orgánu štátnej správy a nárokovať si, aby sa príslušníci cudzineckej polície prispôsobovali či automaticky komunikovali v jazyku, ktorému cudzinci rozumejú. Ombudsmanka však považuje za štandard, aby príslušníci cudzineckej polície pri styku s cudzincami vedeli používať cudzí jazyk aspoň na základnej dorozumievacej úrovni.

Verejná ochrankyňa práv upozornila aj na potrebu zabezpečenia oznamov na jednotlivých oddeleniach aj v cudzích jazykoch. ÚHCP PPZ však argumentuje, že oznamy v inom ako slovenskom jazyku nie je možné zabezpečiť z dôvodu asociálneho konania cudzincov a cudziniek na stránkovom pracovisku. Tento argument považuje Patakyová za nevhodný a zdôraznila tiež, že členovia prieskumnej skupiny neboli svedkami žiadneho asociálneho správania sa cudzincov či cudziniek na stránkach, napriek tomu, že tam v ich prítomnosti strávili niekoľko hodín.

Pavelková dodala, že ombudsmanka reagovala na odpoveď ÚHCP PPZ, ktorému zaslala svoje stanovisku a v komunikácii pokračuje v Prezídium policajného zboru ako nadriadeným orgánom.

Dávku v nezamestnanosti v prvom polroku dostávalo priemerne mesačne 45,2-tisíca ľudí
Dávku v nezamestnanosti dostávalo v prvom polroku tohto roka priemerne mesačne 45,2-tisíca nezamestnaných. V porovnaní s prvým polrokom minulého roka ide o nárast o 10-tisíc osôb. Čítať ďalej
17 | 07 | 2020 | SITA