Dávku v nezamestnanosti v prvom polroku dostávalo priemerne mesačne 45,2-tisíca ľudí
17 | 07 | 2020 I SITA

Dávku v nezamestnanosti dostávalo v prvom polroku tohto roka priemerne mesačne 45,2-tisíca nezamestnaných. V porovnaní s prvým polrokom minulého roka ide o nárast o 10-tisíc osôb.


Počet poberateľov nezamestnaneckej dávky pritom výrazne vzrástol v máji a júni tohto roka. Kým v máji išlo o nárast o 12,1-tisíca na 50,1-tisíca osôb, minulý mesiac túto dávku dostávalo 64,1-tisíca nezamestnaných, teda o 14-tisíc ľudí viac. Vyplýva to z údajov Sociálnej poisťovne.

Počty poberateľov dávky v nezamestnanosti tak prekračujú rozpočtové plány Sociálnej poisťovne. Rozpočet poisťovne na rok 2020 totiž rátal s tým, že v tomto roku bude nezamestnaneckú dávku dostávať v priemere 33,1-tisíca nezamestnaných.

Približne 40-tisíc nezamestnaných, ktorí v súčasnosti dostávajú dávku v nezamestnanosti, bude túto dávku poberať ďalší mesiac. Vláda totiž na začiatku júla schválila novelizáciu nariadenia o predĺžení podporného obdobia v nezamestnanosti počas trvania mimoriadnej situácie v súvislosti s ochorením COVID-19. Opatrenie sa týka nezamestnaných, ktorým v čase krízovej situácie uplynie predĺžené podporné obdobie.

Strana Hlas – sociálna demokracia vyzvala Matoviča na odstúpenie (aktualizácia)
„Zlodej a klamár nemôže byť predsedom vlády Slovenskej republiky,“ povedal P. Pellegrini. Čítať ďalej
17 | 07 | 2020 | Peter Haluza, SITA


Predĺžené podporné obdobie v nezamestnanosti sa však skončí najneskôr 31. augusta tohto roka. "Vzhľadom na kumuláciu počtu osôb, ktorí majú nárok na výplatu predĺženej dávky v nezamestnanosti, sa v septembri ocitne bez tohto disponibilného príjmu 40-tisíc osôb," odhaduje rezort práce a sociálnych vecí. Ministerstvo práce predpokladá, že 3,2-tisíca z týchto osôb sa ocitne v systéme pomoci v hmotnej núdzi.

Nezamestnaným, ktorí prestali dostávať dávku v nezamestnanosti po 12. marci tohto roka, sa obdobie poberania dávky o jeden mesiac predĺžilo už trikrát. Prvýkrát sa tak stalo novelou zákona o sociálnom poistení, ktorú schválil parlament začiatkom apríla. Uchádzačom o prácu sa predĺžilo pôvodne polročné obdobie poberania dávky v nezamestnanosti na sedemmesačné od 4. apríla tohto roka.

Ak nezamestnanému obdobie poberania dávky v nezamestnanosti uplynulo napríklad 16. marca tohto roka, Sociálna poisťovňa mu priznala predĺženie podporného obdobia od 4. apríla tohto roka do 3. mája tohto roka. Druhý raz sa obdobie poberania dávky v nezamestnanosti predĺžilo o ďalší mesiac nariadením, ktoré schválila vláda koncom apríla tohto roka a tretíkrát opäť nariadením, ktoré kabinet schválil koncom mája tohto roka.