Zrážky na hraniciach Azerbajdžanu s Arménskom si vyžiadali najmenej 16 obetí
15 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Najmenej 16 ľudí prišlo o život počas dvoch dní bojov na hraniciach Azerbajdžanu s Arménskom, pri ktorých bolo použité delostrelectvo a drony. Informovala o tom v utorok agentúra AP.


K prvým ozbrojeným stretom došlo v nedeľu. Azerbajdžan vyhlásil, že v dôsledku bojov prišlo o život 11 jeho vojakov a jeden civilista. Arménsko v utorok hlásilo štyroch mŕtvych vojakov.

Najnovšie boje sa odohrali v regióne Tavuš ležiacom na severozápade Arménska, severne od sporného územia Náhorného Karabachu, o ktoré tieto postsovietske krajiny v 90. rokoch viedli krvavú vojnu. Zo začatia paľby sa navzájom obviňujú obe krajiny.

Arménsko tvrdí, že Azerbajdžan zaútočil dronmi na civilnú infraštruktúru v meste Berd v zmienenej provincii Tavuš. Jerevan okrem toho obvinil azerbajdžanskú armádu z toho, že používa civilistov ako ľudské štíty. Podľa Arménov podnikol Azerbajdžan aj kybernetické útoky na webové stránky arménskej vlády.

Peking tvrdí, že USA sa snažia „narušiť mier“ v Juhočínskom mori po tom, čo Washington formálne odmietol čínske teritoriálne nároky
Čína obvinila USA z toho, že sa snažia vzbudiť napätie medzi mocnosťami, ktoré majú podiel v Juhočínskom mori. Vyhlásenie prichádza po tom, čo Washington formálne odmietol teritoriálne nároky Číny v tomto regióne, informuje portál... Čítať ďalej
14 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev zase v pondelok obvinil z vyvolávania potýčok Arménsko a varoval, že za ne ponesie zodpovednosť. Zrážky pritom označil za "ďalšiu arménsku provokáciu".

K okamžitému prímeriu vyzýva obe bojujúce strany aj OSN či Rusko. Generálny tajomník OSN António Guterres "žiada všetky zúčastnené strany, aby podnikli okamžité kroky na zmiernenie tejto situácie a zdržali sa provokačnej rétoriky". Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov zase v utorok vyhlásil, že "Moskva je hlboko znepokojená pretrvávajúcimi bojmi a je pripravená zhostiť sa úlohy mediátora".

Vzťahy oboch susedných krajín už od rozpadu Sovietskeho zväzu komplikujú najmä spory o Náhorný Karabach, odštiepenecký región Azerbajdžanu, ktorý je pod kontrolou miestnych arménskych separatistov. Vojna o Náhorný Karabach z rokov 1988 až 1994 si vyžiadala najmenej 30.000 obetí na životoch. V oblasti odvtedy platí krehké prímerie.

Trump podpísal zákon o sankciách voči Číne a odňal obchodné výsady Hongkongu
Americký prezident Donald Trump podpísal v utorok zákon, ktorý uvaľuje sankcie na čínskych predstaviteľov a inštitúcie zodpovedné za potlačovanie autonómie Hongkongu. Zároveň zrušil osobitný štatút, ktorý poskytoval Hongkongu výhody pri obchodovaní... Čítať ďalej
15 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR