Od januára sa zavedie 200-eurový tehotenský príspevok pre matky od 4. mesiaca tehotenstva (aktualizácia)
15 | 07 | 2020 I SITA

Od začiatku budúceho roka sa zavedie 200-eurový tehotenský príspevok pre matky, na ktorý budú mať nárok od štvrtého mesiaca tehotenstva. Na stredajšej tlačovej besede to uviedol premiér Igor Matovič (OĽaNO).


Na tento príspevok budú mať podľa neho nárok tie matky, ktoré budú nemocensky poistené a budú mať teda nárok na materskú dávku. Ďalším opatrením bude bezplatná doprava vo vlakoch, autobusoch a MHD pre deti, študentov, dôchodcov a vozičkárov.

Na podporu rodín, študentov, zdravotne ťažko postihnutých a študentov má ísť podľa Matoviča 500 miliónov eur. Kabinet vyplatí aj trináste dôchodky, avšak v nižšej sume, ako stanovuje súčasný zákon. Pri 214-eurovej penzii trinásty dôchodok dosiahne 300 eur.

"Každý dôchodca dostane aspoň symbolický trinásty dôchodok," povedal na tlačovej besede minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak. Súčasťou opatrení vlády je aj zdvojnásobenie daňového bonusu na dieťa až do veku 15 rokov, v súčasnosti je daňový bonus dvojnásobný do 6 rokov veku dieťaťa.

Pri vážnej dopravnej nehode v Považskej Bystrici je jeden mŕtvy a traja zranení (foto)
Následkom nehody utrpela jedna osoba zranenia, ktorým na mieste podľahla a tri osoby utrpeli zranenia rôzneho rozsahu. Čítať ďalej
15 | 07 | 2020 | Peter Haluza


Aktualizované 15.7. o 11.58 hod.

„Zákon o trinástom dôchodku, ktorý dnešným dňom pôjde do medzirezortného pripomienkového konania, dáva dôchodcom viac ako dvojnásobok toho, čo kedykoľvek v dejinách Slovenskej republiky boli zvyknutí k štandardnému dôchodku dostať," povedal na tlačovej besede minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina). Kým vlani podľa neho vianočný dôchodok dostalo 1,26 milióna penzistov a vynaložilo sa na to 152 miliónov eur, v tomto roku trinástu penziu dostane o 164-tisíc dôchodcov viac a vláda na to vynaloží oproti vlaňajšku o 155 miliónov eur viac.

Rozposielanie dodatkov od SPF na zmenu výšky nájomného je fackou pre farmárov, tvrdí SPPK (aktualizácia)
Priemerné nájomné, ktoré po novom presadzuje Slovenský pozemkový fond, nie je podľa SPPK celkom objektívny ukazovateľ, keďže vôbec nezohľadňuje osobitosti konkrétnej prenajímanej pôdy. Čítať ďalej
15 | 07 | 2020 | SITA


Všetci starobní dôchodcovia mali podľa platného zákona dostať v novembri tohto roka trinásty dôchodok v sume 460 eur, čo je priemerná suma starobnej penzie. „Nebudeme trinásty dôchodok vyplácať každému rovnako, pretože sme sa rozhodli, že chceme najviac pomôcť tým, ktorí to najviac potrebujú," zdôraznil minister práce.

Pri 214-eurovej penzii trinásty dôchodok dosiahne 300 eur, pri penzii v sume 300 eur dôchodca dostane 269 eur, pri 400-eurovom dôchodku bude trinásta penzia predstavovať 233 eur a pri dôchodku vo výške 500 eur vyplatí Sociálna poisťovňa trinástu penziu vo výške 197 eur.

„Každý dôchodca dostane aspoň symbolický trinásty dôchodok," uviedol Krajniak. Najnižšia suma trinásteho dôchodku pri najvyšších dôchodkoch podľa neho dosiahne 50 eur.

Novelu zákona upravujúcu penzijný vek žien narodených v rokoch 1957 až 1963 posunuli do 2. čítania
Matkám, ktoré sa narodili v rokoch 1957 až 1963, sa pri stanovení ich dôchodkového veku od novembra tohto roka odpočíta pol roka za každé vychované dieťa. Čítať ďalej
15 | 07 | 2020 | SITA

Zdvojnásobenie daňového bonusu

Súčasťou opatrení vlády je aj zdvojnásobenie daňového bonusu na dieťa až do veku 15 rokov, aktuálne je daňový bonus dvojnásobný len do 6 rokov veku dieťaťa. V súčasnosti daňový bonus dosahuje 22,72 eura mesačne. Ako uviedla vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí), na dieťa vo veku od 6 rokov do 15 rokov tak dostane rodič ročne o 273 eur viac.

„Daňový bonus sa v minulosti valorizoval veľmi málo, často to nepokrývalo ani výšku inflácie," povedala. Strana Za ľudí bude podľa nej presadzovať, aby sa daňový bonus na deti zvyšoval aj v budúcnosti.

Vzhľadom na zdvojnásobenie daňového bonusu na deti až do 15 rokov ich veku sa zrušia "obedy zdarma" v materských a základných školách. „Napravíme jednu vec a dáme ju na poriadok," povedal predseda strany SaS a minister hospodárstva Richard Sulík. „Naďalej však zostanú obedy takmer zadarmo, za jeden cent, pre deti zo sociálne znevýhodnených rodín a pre deti, ktorých rodičia sú nezamestnaní," povedal Sulík.

Jozef Banáš: Idiotom sa dobre vládne, keď je akumulácia blbosti na vrchole
Rozhovor s Jozefom Banášom prinielsi české Parlamentní listy Čítať ďalej
15 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič

Zrušenie doplatkov za lieky

Rušiť sa budú doplatky za lieky pre deti do šiestich rokov, dôchodcov a ZŤP. Ako povedal predseda parlamentu a šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár, napĺňa sa tak jeden z hlavných bodov predvolebného programu strany Sme rodina. "Veľa ľudí mi písalo, pán Kollár, mám mizerný dôchodok a keď zaplatím všetky poplatky, ostane mi 50 až 60 eur, a ja sa môžem rozhodnúť, či mi tých 50 eur zostane na jedlo alebo ich miniem na lieky. Tento gordický uzol sme práve teraz s celou vládou rozťali," dodal predseda parlamentu.

„Ako koalícia sme to pred voľbami mysleli vážne, že nedovolíme rušiť sociálne opatrenia," povedal Matovič. Súčasná vláda chce podľa neho robiť sociálnu politiku adresne. „Budeme ľuďom hovoriť pravdu do očí a nebudeme sa báť niekedy priznať, že niektoré sociálne opatrenie treba vymeniť, aby bolo lepšie, adresnejšie," tvrdí líder hnutia OĽaNO. Podľa ministra financií Eduarda Hegera (OĽaNO) ide o masívnu pomoc ľuďom.

„Ide o zodpovednú, masívnu, ale aj zodpovednú pomoc, zodpovednú sociálnu politiku," povedal Heger. Podľa neho nie je potrebné šetriť, ale efektívne používať peniaze občanov. „Toto je efektívne používanie peňazí občanov," tvrdí. Súčasná vláda bude podľa neho "šetriť na sebe, aby mohla dať ľuďom". Avizuje znižovanie výdavkov na tovary, služby a personál, v každej tejto položke o 10 percent.

Trumpovi napriek. Čína sa dohodla s Iránom na vojenskej spolupráci
Snaha amerického prezidenta Donalda Trumpa izolovať Irán pre jeho údajné jadrové ambície príde zrejme navnivoč. Dohoda Teheránu s Pekingom o vzájomnej spolupráci prinesie do Iránu miliardy čínskych investícií, píše The New York... Čítať ďalej
15 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič