V Iráne popravili muža za údajnú špionáž pre americkú CIA
14 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

V Iráne popravili bývalého zamestnanca tamojšieho ministerstva obrany, ktorého odsúdili za údajnú špionážnu činnosť pre americkú Ústrednú spravodajskú službu (CIA). V utorok to oznámila iránska justícia. Ako informovala agentúra AP, Rezá Asgarí bol už druhým odsúdeným na smrť, ktorého v krajine za uplynulý mesiac popravili.


Asgarího popravili minulý týždeň, povedal hovorca iránskej justície Gholámhosejn Esmáílí. Uviedol, že muž bol zamestnaný na oddelení pre vzdušný priestor na ministerstve obrany, odkiaľ odišiel v roku 2016. "V posledných rokoch pôsobenia (na ministerstve) sa spojil so CIA, predal informácie o našich raketách... CIA a nechal si zaplatiť," povedal Esmáílí. "Bol identifikovaný, súdený a odsúdený na smrť," dodal.

V Iráne odsúdili na smrť už niekoľko údajných amerických alebo izraelských špiónov. V júni obesením vo väznici neďaleko Teheránu popravili ďalšieho bývalého pracovníka ministerstva obrany Džalála Hadžízavára, ktorý údajne predal informácie CIA. V auguste 2016 popravili obesením iránskeho jadrového vedca Šahrama Amírího, ktorý mal poskytovať Spojeným štátom citlivé informácie týkajúce sa nukleárnych programov Teheránu.

Čína považuje výroky Pompea o Juhočínskom mori za neoprávnené
Čína v utorok odmietla výroky amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea, ktorý nároky Číny v oblasti Juhočínskeho mora označil za nezákonné. Podľa Pekingu ide zo strany Washingtonu o "úplne neoprávnené" obvinenia, píše agentúra... Čítať ďalej
14 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR