Strana Vlasť má miliónový dlh, Harabin sa od neho dištancuje
14 | 07 | 2020 I Jaroslav Fabok
Strane Štefana Harabina hrozia problémy. Pred februárovými parlamentnými voľbami si od viacerých ľudí požičala stovky tisíc eur určených na volebnú kampaň. Harabin, ktorý bol volebným lídrom Vlasti, sa však od dlhu dištancuje. Nie je totiž členom strany.

Keďže strana Vlasť neprekročila vo voľbách tri percentá, nebol jej ani vyplatený príspevok zo strany štátu. Štát totiž stranám, ktoré tri percentá prekročia, prepláca každý získaný hlas vo výške jedného percenta priemernej mzdy za predchádzajúci rok. 

Podľa Aktualít si Vlasť od viacerých veriteľov požičala približne 970-tisíc eur. Splatnosť väčšiny pôžičiek s úrokom od jedného do dvoch percent je pritom do konca roka. „Ja nie som členom strany Vlasť. Vaša otázka je nesprávne smerovaná. Všetky administratívne, organizačné a technické veci boli v kompetencii strany Vlasť,“ odpovedal Harabin na otázku, kde plánuje peniaze vziať. 

Česká vláda podporila návrh ústavného práva brániť sa so zbraňou
Česká vláda podporila senátny návrh ústavného zákona, ktorý do Charty základných práv a slobôd zakotví právo brániť seba aj iných so zbraňou za podmienok ustanovených zákonom. Čítať ďalej
14 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič


Okrúhlych 100-tisíc si požičal napríklad od Ivety Gálošovej z Višňového, ktorá má napríklad kontakty na žilinského oligarchu Georga Trabelssieho. Ďalších 100-tisíc si strana požičala od Mikuláša Košča z Michaloviec a 130-tisíc od ružomberského primátora Igora Čombora. 

Transparency International Slovensko (TIS) hovorí, že strana má v aktuálnej situácii tri možnosti, ako sa s dlhom vyporiadať. Veritelia môžu strane dlhy odpustiť, Vlasť si môže nájsť bohatých sponzorov, ktorí jej dlhy pomôžu splatiť, alebo zbankrotuje. 

Keďže ide zväčša o verejne neznámych veriteľov TIS si myslí, že peniaze nemusia pochádzať od ľudí, ktorých strana pomenovala. „Neveríme, že ide o skutočných darcov strany. Nik z malých strán nemal taký štedré – a podozrivo okrúhle – pôžičky od takých, na verejnosti neznámych ľudí ako strana Vlasť,“  povedal šéf TIS Gabriel Šípoš. 

Výbuchy v Iráne: Začal Izrael a USA kybernetickú vojnu?
V niekoľkých iránskych továrňach, ktoré boli zapojené do výroby odstrediviek pre svoj jadrový program a vývoj pokročilých balistických rakiet, nastali deštruktívne a tragické explózie. Irán má podozrenie, že sa udial kybernetický útok od USA,... Čítať ďalej
14 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Aktuality pripomínajú aj pochybné financovanie Harabinovej prezidentskej kampane. V jej rámci dostal vyše 300-tisíc eur pričom viac ako polovicu tejto sumy získal od rodinných príslušníkov. Spochybňované je aj tvrdenie, že malo ísť o osobné zárobky a úspory členov jeho rodiny. 

Okrúhle 100-tisícové pôžičky pred parlamentnými voľbami pre Vlasť sa objavili aj v ďalších prípadoch. Túto sumu strane požičal napríklad bývalý kandidát za Sieť Ivan Černega či podnikateľ Peter Puček. 40-tisíc dostala strana od českej schránkovej firmy DisMed. 

Sám Harabin mal pritom v minulosti finančné nezrovnalosti. Napríklad keď v roku 2013 ako sudca vykázal príjmy vo výške 71 767 eur pričom si mal z tejto sumy podľa majetkového priznania ušetriť 70-tisíc eur a zároveň kúpiť pozemok za 150-tisíc eur. 

Novelu upravujúcu možnosti odvolania komisára pre deti prerokuje plénum v zrýchlenom režime
Vládny návrh zákona upravujúci možnosti, za akých je možné odvolať komisára pre deti z funkcie, prerokuje plénum v skrátenom legislatívnom konaní. Čítať ďalej
14 | 07 | 2020 | SITA