Smer nepodporí návrh, ktorým by mohol Úrad verejného zdravotníctva získavať telefónne čísla
14 | 07 | 2020 I TASR

Legislatívu, ktorá má umožniť Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR získavať od operátorov telefónne čísla ľudí, ktorí sa nachádzali v tzv. červených krajinách, Smer-SD nemôže podporiť, pretože sa tým neoprávnene zasahuje do ľudských práv.


Predseda Smeru-SD Robert Fico povedal, že ak bude novela v tejto podobe schválená, pripúšťajú jej podanie na Ústavný súd (ÚS) SR. Skupina poslancov okolo podpredsedu parlamentu Petra Pellegriniho (nezaradený) zváži podporu návrhu, ak si budú istí, že nedôjde k zásahu do súkromia občanov.

ÚVZ nemá mať podľa Fica tento typ informácií. Tvrdí, že návrh legislatívy obchádza to, kde ústavný súd konal a pozastavil účinnosť. Podobnú legislatívu totiž Smer-SD v apríli napadol na ústavnom súde, týkala vtedy novelizácie telekomunikačného zákona. Novela podľa neho vážne zasahuje do ľudských práv. "Aby niekto kontroloval pohyb ľudí, telefónne čísla, toto my principiálne odmietame," dodal Fico s tým, že Smer-SD sa pokúsi o pozmeňujúce návrhy.

Blaha čelí obvineniu z popierania zločinov režimov, Fico stojí za ním
Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil poslanca parlamentu Ľuboša Blahu (Smer-SD) z trestného činu popierania a schvaľovania holokaustu, zločinov politických režimov a zločinov proti ľudskosti. Čítať ďalej
14 | 07 | 2020 | TASR


Pellegrini reagoval tým, že ak bude garantované, že nikto nebude môcť údaje nijako zneužiť, zváži podporu zákona. "Ale budeme musieť mať na sto percent uistenie, že nedôjde k žiadnemu zásahu do súkromia občanov Slovenskej republiky," zdôraznil.

"Ja som za opatrenia, ktoré majú zjednodušiť štátnu kontrolu, pretože sa javí, že po otvorení hraníc nám najväčšie riziko spôsobia prišelci a my by sme mali mať možnosť ich reálne odsledovať," uviedol Pellegrini s tým, že nie každý je rovnako disciplinovaný.

Nová úprava by mala umožniť dodatočnú kontrolu osôb, ktoré sa majú prihlásiť pri príchode z takzvanej . "Cieľom návrhu je, aby podnik poskytoval Úradu verejného zdravotníctva SR telefónne čísla zákazníkov, ktorým boli zaslané SMS, lebo sa nachádzali v nebezpečnej krajine a vrátili sa v určenom čase na Slovensko, a zároveň, v rámci všeobecnej súčinnosti, spracúvať a poskytovať ÚVZ SR anonymizované dáta aj bez súhlasu dotknutých orgánov," uviedli predkladatelia.

Pokuty by mali byť primerané, dôležitá je vymožiteľnosť pravidiel, tvrdí Dostál
Koaličný poslanec Ondrej Dostál (SaS) skonštatoval, že pri porušovaní domácej izolácie po návrate zo zahraničia je dôležité, aby boli pravidlá reálne vymáhané. Otázne je podľa neho opodstatnenie zvýšenia sankcie. Čítať ďalej
14 | 07 | 2020 | SITA