Blaha označil prípadnú kandidatúru za podpredsedu Smeru-SD za vnútrostranícku záležitosť
14 | 07 | 2020 I SITA

Poslanec parlamentu Ľuboš Blaha (Smer-SD) nepovedal, či by prijal návrh kandidovať na víkendovom sneme strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) za podpredsedu tohto politického subjektu.


Označil to za vnútrostranícku záležitosť. Uvoľnené miesta troch podpredsedov strany zostali po odchode Petra Pellegriniho, Richarda Rašiho a Petra Žigu. Predseda Smeru-SD Robert Fico avizoval, že na miesta podpredsedov okrem doterajšieho podpredsedu Juraja Blanára prídu nové tváre. Za šéfa strany bude opätovne kandidovať Fico.

„To sú vnútrostranícke záležitosti, bude o nich informovať predseda strany Robert Fico,“ reagoval Blaha pre agentúru SITA v súvislosti so svojou prípadnou kandidatúrou do kresla podpredsedu strany. Poznamenal, že je plne stotožnený s tým, že Robert Fico bude viesť Smer po ďalšie roky.

„Je to výnimočná osobnosť a plne ho na poste predsedu podporujem. Všetky ostatné otázky sú v tejto chvíli irelevantné. Moje politické ambície vyplývajú z môjho silného ľavicového presvedčenia. Som v politike pre svoje ideály, a podobne ako Robert Fico by som chcel zo Smeru čistú ľavicovú a vlasteneckú stranu,“ povedal Blaha.

Kreditové príplatky by sa rušiť nemali, s dedičstvom minulého vedenia sa musí rezort vysporiadať, tvrdí Gröhling
Kreditové príplatky pre učiteľov by sa rušiť nemali, s dedičstvom minulého vedenia sa musí ministerstvo vysporiadať. Uviedol to pre agentúru SITA minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS). Čítať ďalej
14 | 07 | 2020 | SITA


Fico sa v uplynulom období vyjadroval na adresu Blahu s uznaním. Viackrát kritizoval strany vládnej koalície, že odmietajú Blahu zvoliť do čela ľudskoprávneho výboru parlamentu. „Ako je možné, že jeden inteligentný človek, sčítaný, dokonca by som povedal človek, ktorý má toho asi najviac načítané v celej národnej rade, nemôže byť predsedom obyčajného výboru,“ vyjadril sa Fico o Blahovi tento rok v apríli.

Snem Smeru sa uskutoční v sobotu 18. júla v bratislavskej centrále strany. Delegáti strany by mali voliť šéfa strany, podpredsedov a generálneho manažéra. Fico v pondelok 13. júla povedal, že uchádzanie sa o funkciu predsedu Smeru-SD je jeho „poslednou misiou“.

Delegáti budú voliť zrejme päť podpredsedov. Neobsadená je stolička po Petrovi Kažimírovi, ktorý sa stal guvernérom Národnej banky Slovenska. Ako agentúre SITA pred časom povedal Robert Kaliňák, „s najväčšou pravdepodobnosťou“ sa už nebude uchádzať o miesto vo vedení strany. Tri ďalšie miesta podpredsedov sú voľné po odchode Pellegriniho, Rašiho a Žigu, korí zakladajú stranu Hlas – sociálna demokracia.

Strana Vlasť má miliónový dlh, Harabin sa od neho dištancuje
14 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok