V Prešovskom CSS Vita Vitalis sú i napriek negatívnym výsledkom sprísnené opatrenia
13 | 07 | 2020 I TASR

V Centre sociálnych služieb (CSS) Vita Vitalis na Volgogradskej ulici v Prešove sa nepotvrdil výskyt nového koronavírusu. Výsledky PCR testov u všetkých 217 prijímateľov i otestovaných zamestnancov sú negatívne.


Zariadenie je ale naďalej v karanténe a platia v ňom sprísnené protiepidemické opatrenia. TASR o tom informovala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Daša Jeleňová. Testovanie i prijatie sprísnených režimov súvisia s hláseným pozitívnym nálezom u ošetrujúceho lekára a jeho zdravotnej sestry z Chminianskej Novej Vsi, ktorí v zariadení začiatkom júla ordinovali.

PSK i samotné zariadenie na vzniknutú situáciu zareagovali prijatím karanténneho režimu s vyčlenenými červenými zónami, doplnením potrebných ochranných prostriedkov a testovaním. V stredu (8. 7.) zriaďovateľ PSK zabezpečil rýchlotesty pre prijímateľov a zamestnancov, ktorí boli, alebo mohli prísť do styku s lekárom a sestrou. Všetky výsledky boli negatívne.

Operátori majú posielať štátu telefónne čísla navrátilcov z „červených" krajín, zaviesť sa má aj nový priestupok
Úrad verejného zdravotníctva SR má za účelom eliminácie šírenia nového koronavírusu dostávať telefónne čísla majiteľov mobilných telefónov, ktorí prichádzajú na Slovensko z epidemiologicky menej bezpečných krajín. Za nedodržanie nariadenej izolácie... Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | SITA


"V spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Prešove v nasledujúcich dňoch prebehlo virologické vyšetrenie a testovanie presnejšími PCR testami. Odbery vzoriek vykonali priamo ošetrujúce sestry tohto zariadenia, ktoré kraj už skôr na tento účel vyškolil. Prvé negatívne výsledky boli známe v piatok (10. 7.) a týkali sa 63 zamestnancov, priamo prítomných v zariadení. Negatívnymi testami na ochorenie COVID-19 po uplynulej sobote (11. 7.) disponuje aj 112 prijímateľov sociálnej služby a ďalší 42 zamestnanci zriadenia v domácej karanténe," uviedla Jeleňová.

Aj po negatívnych výsledkoch prešovské CSS Vita Vitalis ostáva naďalej v karanténe a funguje v sprísnenom režime do vykonania opakovaných kontrolných PCR testov, ktoré budú pravdepodobne koncom tohto týždňa.

"Situácia v zariadení je momentálne pokojná, sledovaný je zdravotný stav zamestnancov i prijímateľov. Dočasne pozastavené je poskytovanie sociálnej služby ambulantnou formou, platí zákaz vychádzok, návštev, zabezpečená je zvýšená dezinfekcia i dostatočný počet ochranných pracovných prostriedkov," dodala Jeleňová.

Klus si vie skôr predstaviť nosenie rúšok na verejnosti ako e-karanténu
Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus si vie skôr predstaviť, že v rámci sprísnenia protiepidemiologických opatrení sa budú musieť na verejnosti nosiť ochranné rúška, než by sa mala zaviesť e-karanténa. Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | TASR