Prepad tržieb v priemysle sa v máji znížil, stále však bol viac ako tretinový
13 | 07 | 2020 I SITA

Májové uvoľňovanie pandemických opatrení prinieslo v priemysle len čiastočné oživenie tržieb. Priemyselné podniky totiž v piatom mesiaci evidovali stále medziročný prepad tržieb až o 34,5 %, kým v apríli to bolo až 46,5 %.


Medziročne nižšie tržby boli pritom vo väčšine odvetví priemyslu. Najvýznamnejší bol pokles vo výrobe dopravných prostriedkov, kde sa tržby prepadli až o 54 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR (ŠÚ).

Medziročný pokles celkových tržieb však významne ovplyvnili aj nižšie tržby vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 32,2 %, výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 25,7 %, výrobe strojov a zariadení inde nezaradených o 27,8 % a vo výrobe elektrických zariadení o 34,6 %.

Zníženie zaznamenali výrobcovia nápojov, potravín aj tabakových výrobkov, celkovo tržby klesli o 12,2 %. Celkový pokles tržieb v priemysle sa zmiernil aj vplyvom rastu vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 27,4 % a medziročne sa zvýšili aj tržby vo výrobe základných farmaceutických výrobkov a farmaceutických prípravkov o 2,6 %.

Viac ako 600-tisíc Slovákov nikdy nepoužilo internet
Na Slovensku bolo vlani viac ako 600-tisíc Slovákov, ktorí nikdy nevyužili internetové služby. Podiel ľudí vo veku 16 až 74 rokov, ktorí nikdy nepoužili internet, sa pritom medziročne znížil len mierne, a to o jeden percentuálny bod na 12 %.... Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | SITA


Na vlaňajšiu úroveň stále nedosiahli v tržbách ani ďalšie sledované odvetvia hospodárstva. V stavebníctve medziročne klesli o 13 %, v doprave a skladovaní o 27 %, v informačných a komunikačných činnostiach o 6 % a vo vybraných trhových službách o 14,6 %.

Za prvých päť mesiacov roka tak tržby v priemysle klesli o 21,3 %, v stavebníctve o 5,9 %, v doprave a skladovaní o 13,1 % a vo vybraných trhových službách o 4,9 %. Zvýšili sa iba v informačných a komunikačných činnostiach o 3,4 %.

Medzimesačne sa v máji oproti aprílu zvýšili tržby v priemysle o 24,8 %. Minimálne rástli aj tržby vo vybraných trhových službách o 0,2 %. Naopak klesli tržby v informačných a komunikačných činnostiach o 3,1 %, v doprave a skladovaní o 2,1 %. Tržby v stavebníctve zostali na úrovni predchádzajúceho mesiaca.

ŠOK: Europoslankyňa Monika Beňová čaká bábätko!
"Čakáme dieťatko, dcérku, som v 6. mesiaci a cítim sa naozaj fantasticky," napísala na sociálnej sieti M. Beňová. Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | Peter Haluza