Novinára Safronova v Rusku oficiálne obvinili z vlastizrady
13 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Vyšetrovatelia vzniesli oficiálne obvinenie z velezrady voči poradcovi riaditeľa ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos, novinárovi Ivanovi Safronovovi. Informovala o tom v pondelok agentúra TASS s odvolaním sa na Safronovovho právnika.


"Môjho klienta obvinili v vlastizrady podľa článku 275 ruského trestného zákonníka," povedal Safronovov právnik Ivan Pavlov a dodal, že jeho mandant akúkoľvek vinu odmieta.

V prípade uznania za vinného hrozí Safronovovi až 20 rokov odňatia slobody v trestaneckej kolónii. Safronova, ktorý v minulosti pôsobil ako novinár v redakciách denníkov Vedomosti a Kommersant, zadržali 7. júla na základe podozrenia z vlastizrady, pripomína TASS. Moskovský súd neskôr rozhodol, že bude vo vyšetrovacej väzbe až do 6. septembra.

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) má podozrenie, že Safronov odovzdával informácie vojenského charakteru českým tajným službám. Podľa vyšetrovateľov koncovým príjemcom týchto informácií boli Spojené štáty. Podľa advokáta Pavlova neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by Safronov nejaké materiály českým agentom skutočne odovzdal.

Britskí policajti ignorovali moderné otroctvo v textilných manufaktúrach. Báli sa obvinenia z rasizmu
Britská polícia ignorovala manufaktúry plné prevažne juhoázijských pracovníkov v britskom módnom priemysle kvôli obavám z toho, že by boli označení za rasistov. Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | Mário Martinka