Návštevníci "vykradli" galériu v Tokiu - vyzval ich na to organizátor
13 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Veľmi krátko trvala výstava umenia v japonskej metropole Tokio. Jej organizátor Tota Hasegawa totiž návštevníkov vyzval, aby si z nej každý odniesol, čo sa mu páči. Stovky ľudí ho vzali za slovo a tak sa výstava, ktorá mala trvať približne desať dní, skončila v noci na piatok už krátko po svojom otvorení. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP.


Pôvodne nenápadné podujatie malo byť "experimentom", ktorého cieľom bolo zmeniť vzťah medzi umelcami a návštevníkmi, povedal Hasegawa pre AFP. Informácia o ňom sa však na internete rozšírilo tak rýchlo, že sa vo štvrtok večer pred galériou zišlo takmer 200 ľudí. "Kradnutie" exponátov bolo naplánované na polnoc, ale z dôvodu návalu návštevníkov sa začalo o pol hodinu skôr. O necelých desať minút boli všetky exponáty preč.

Odvoz umeleckých diel si museli návštevníci zabezpečiť sami. "Nepomáhame zlodejom umenia pri zabalení alebo preprave exponátov," písalo sa na tabuľke pri vstupe do galérie. Zdá sa však, že nie všetci "zlodeji" boli spokojní s umeleckými dielami, ktoré si odniesli. Niektoré exponáty sa totiž zakrátko objavili v ponuke internetových obchodov za ceny do 100.000 jenov (830 eur).

Napriek rýchlemu ukončeniu výstavy má z nej Hasegawa dobrý dojem. Všetci "zlodeji" sa správali slušne a jeden z nich dokonca odovzdal personálu galérie stratenú tašku s peňaženkou. Na verejný poriadok dozerali policajti z neďalekej stanice.

Pápež František odsúdil premenu chrámu Hagia Sofia na mešitu
Pápež František odsúdil rozhodnutie tureckého prezidenta, ktorý v piatok formálne premenil ikonický chrám Hagia Sofia v Istanbule na mešitu. Na Námestí svätého Petra v nedeľu vyhlásil, že ho tento krok "veľmi bolí". Čítať ďalej
12 | 07 | 2020 | SITA