Európsky parlament umožní urýchlenie vývoja vakcín proti ochoreniu COVID-19
11 | 07 | 2020 I SITA

Európsky parlament v piatok odobril dočasné uvoľnenie pravidiel v oblasti klinických skúšok s cieľom uľahčiť vývoj, schvaľovanie a dostupnosť bezpečných vakcín proti novému koronavírusu.


Legislatívny návrh z dielne Európskej komisie, ktorý by mal pomôcť urýchliť vývoj vakcín a liekov proti ochoreniu COVID-19, poslanci schválili pomerom hlasov 505 (za): 67 (proti): 109 (zdržalo sa hlasovania). Parlament o novom nariadení rozhodol v skrátenom legislatívnom konaní prostredníctvom takzvaného naliehavého postupu.

Vyvinutie účinnej a bezpečnej vakcíny proti ochoreniu COVID-19 by pravdepodobne dokázalo zastaviť šírenie nového koronavírusu a ukončiť tak súčasnú pandémiu. Komisia preto predstavila stratégiu EÚ zameranú na urýchlenie vývoja, výroby a nasadenia vakcín proti ochoreniu COVID-19, ktorej súčasťou je aj výnimka z uplatňovania pravidiel týkajúcich sa klinických skúšok prípravkov obsahujúcich geneticky modifikované organizmy. Výnimka sa vzťahuje výlučne na vývoj vakcín a liekov proti novému koronavírusu a je časovo obmedzená.

V piatok testy odhalili 23 nakazených
V piatok pribudlo 23 prípadov nákazy koronavírusom. Národné centrum zdravotníckych informácií o tom informovalo na webe covid-19.nczisk.sk. Čítať ďalej
11 | 07 | 2020 | SITA


Klinické skúšky predstavujú časovo náročnú fázu vývoja vakcín, ktorá predchádza procesu ich schvaľovania. Testovanie sa vykonáva vo viacerých členských štátoch EÚ v snahe zaistiť zastúpenie čo najširšej skupiny obyvateľstva, pre ktorú sú očkovacie látky určené, a tiež zabezpečiť dostupnosť spoľahlivých a presvedčivých údajov.

Časť vakcín vyvíjaných proti ochoreniu COVID-19 možno označiť za prípravky obsahujúce geneticky modifikované organizmy, na ktoré sa z tohto dôvodu vzťahuje relevantná legislatíva EÚ. Požiadavky jednotlivých štátov Únie v oblasti posudzovania environmentálnych rizík klinických skúšok takýchto prípravkov sa výrazne odlišujú. V snahe vyhnúť sa výraznému zdržaniu pri vývoji život zachraňujúcich vakcín a liekov bolo preto potrebné prijať výnimku z existujúcich pravidiel priamo na úrovni EÚ.

Druhá vlna ešte neprišla. Zatiaľ
Stúpajúce čísla nových potvrdených prípadov Covid-19 tento týždeň vyvolali rozruch. Objavili sa úvahy o „druhej vlne“ a možnosti sprísnení opatrení. Čítať ďalej
11 | 07 | 2020 | Natália Sollárová


Parlamentom schválený návrh nariadenia udelí dočasnú výnimku z uplatňovania niektorých ustanovení právnych predpisov EÚ, ktoré sa týkajú postupov vo fáze klinických skúšok vakcín a liekov obsahujúcich geneticky modifikované organizmy a využitia týchto prípravkov v naliehavých prípadoch. Výnimky sa budú vzťahovať výlučne na vakcíny a lieky, ktoré sú vyvíjané proti ochoreniu COVID-19, a to iba v období pretrvávajúceho stavu ohrozenia verejného zdravia.

Dočasné spružnenie pravidiel by malo pomôcť pri vývoji, schvaľovaní a sprístupňovaní vakcín a liekov proti ochoreniu COVID-19. Poslanci vyjadrili v rozprave na pôde Výboru EP pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI) dňa 22. júna súhlas s úpravou platných pravidiel, zároveň však zdôraznili, že normy týkajúce sa kvality, bezpečnosti a účinnosti vakcín musia byť dodržané.

Informácie agentúre SITA poskytla tlačová atašé Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Soňa Mellak.

Nezaradenie Slovenska medzi bezpečné krajiny pre Spojené kráľovstvo nepovažuje MZV za opodstatnené
Slovenská diplomacia už v Londýne aj v Bratislave opakovane intervenovala s cieľom prehodnotiť britský postoj. Čítať ďalej
11 | 07 | 2020 | SITA