Dostane sa najdrahší slovenský seriál do sveta?
11 | 07 | 2020 I Natália Sollárová

Najdrahší seriál v histórii Slovenska čaká na svoju premiéru. Ak sa zapáči aj streamovacej službe Netflix, po úspechu filmov Čiara a Trhlina môže byť slovenská tvorba vo svete zas o niečo známejšia.


Nový seriál Slovania bude vysielať televízia JOJ, ktorá sa spolupodieľala na jeho financovaní, ale mohol by sa objaviť dokonca aj v programe známej streamovacej služby. Pre portál Šarm to potvrdila producentka Wanda Adamík Hrycová. „Áno, rokujeme s predstaviteľmi Netflixu o možnosti, že by odvysielali Slovanov.“ Koronakríza však podľa nej celé rokovanie posunula. „Sme trošku v časovom omeškaní, ale verím, že to dobre dopadne. Dostanú diel na posúdenie a keď sa im bude náš projekt páčiť, tak sa bude vysielať aj na Netflixe,” vysvetlila Hrycová.

Historicko-dobrodružný seriál nakrúcaný na Ukrajine v minulom roku je inšpirovaný slovanskou mytológiou a tradíciami našich predkov. Jedna epizóda z pripravovaných 12 dielov mala rozpočet približne 300-tisíc eur. Celá produkcia podľa portálu topky.sk presiahla až 4 milióny eur, pričom slovenská televízia pokrýva zhruba polovicu z tejto sumy. Na obrazovky sa mal pôvodne dostať už túto jeseň, pandémia termín ale odsunula, zatiaľ na neurčito. „Momentálne riešime zvučku Slovanov, je na schvaľovaní,“ dodala ďalej Hrycová pre portál Šarm.

Umrela Eva Kristínová. Naozajstná "star" slovenského filmu
Vo veku 91 rokov zomrela herečka Eva Kristinová, píše Pluska. Čítať ďalej
15 | 06 | 2020 | Gabriel Matta


Tvorcovia seriál zasadili do obdobia na prelome 6. a 7. storočia, v ktorom slovanské kmene v Karpatskej kotline viedli svoj každodenný zápas o prežitie i slobodu. Réžie sa okrem iných ujal aj Peter Bebjak, ktorý má na konte úspešný film Čiara či thriller Trhlina. Čo sa týka hereckého obsadenia, úlohy si v ňom rozdelili Tomáš Maštalír, Zuzana Fialová, Dušan Cinkota, Andrej Hryc, Marek Vašut a ďalší, aj ukrajinskí herci.

Hoci niektorí sériu prirovnávajú k fantasy dramatickému megaseriálu Hra o tróny (Game of Thrones) z produkcie HBO, Hrycová voči tomu namieta. „My sa nemôžeme porovnávať so seriálom, kde len jeden diel má rozpočet ako celý náš 12-dielny seriál dokopy. Hoci máme vysoké ambície a chceme urobiť seriál, aký tu ešte nebol, stále sme na Slovensku a týmto smerom nebudeme benchmarkovať," uviedla pre portál Stratégie.

Podľa portálu topky.sk by seriál mohol zaznamenať úspech nielen na Slovensku a Ukrajine, vďaka koprodukcii, ale v prípade šírenia cez Netflix aj v ďalších slovanských krajinách. Už prvý trailer vyvolal veľký záujem u našich poľských susedov.

Trailer k seriálu:



Nový film o princeznej Diane by mal ukázať aká v skutočnosti bola a nie manipulovať históriou
Už sa zdá, že blížiaci sa životopisný film „Spencer" bude maľovať princeznú Dianu vo veľmi priaznivom svetle. Prečo však nemôžeme mať realistickejšie zobrazenie, ktoré povie pravdu a nenaruší históriu? Píše vo svojom komentári Chris... Čítať ďalej
19 | 06 | 2020 | Preklad: Marek Molnár