USA rušia zákazky spoločnostiam, ktoré používajú výrobky Huawei alebo výrobky iných čínske spoločnosti
10 | 07 | 2020 I Mário Martinka

Trumpova administratíva plánuje tento týždeň dokončiť nariadenia, ktoré zabránia vláde USA v nákupe tovaru alebo služieb od akejkoľvek spoločnosti, ktorá používa výrobky od piatich čínskych spoločností vrátane Huawei, Hikvision a Dahua, informoval americký predstaviteľ.


Toto pravidlo, ktoré priniesol zákon z roku 2019, by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky pre spoločnosti, ktoré predávajú tovar a služby vláde USA, pretože teraz budú musieť potvrdiť, že nepoužívajú výrobky od spoločnosti Dahua alebo Hikvision. Obe tieto spoločnosti však patria medzi najlepších predajcov sledovacích zariadení a kamier na celom svete, píše globalnews.ca.

To isté platí pre vysielačky od spoločnosti Hytera Communications Corp a telekomunikačné zariadenia alebo mobilné zariadenia, ako sú smartphony od spoločnosti Huawei Technologies alebo ZTE Corp. Akákoľvek spoločnosť, ktorá používa zariadenie alebo služby v každodenných operáciách od týchto piatich spoločností, už nebude môcť predávať vláde USA bez získania výnimky nič.

Tento krok Bieleho domu prichádza uprostred zvyšujúceho sa napätia medzi USA a Čínou v súvislosti s riešením situácie okolo nového koronavírusu, s krokmi Číny v bývalej britskej kolónii v Hong Kongu a s takmer dvojročnou obchodnou vojnou.

Harley-Davidson plánuje zrušiť približne 700 pracovných miest
Firma predpokladá, že úvodné opatrenia v rámci reštrukturalizácie budú znamenať náklady v sume približne 42 mil. USD. Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | SITA


"Nebezpečenstvo, ktorému náš národ čelí od zahraničných protivníkov, ako je Čína, ktorá sa snaží preniknúť do našich systémov, je veľké," uviedol vo vyhlásení Russ Vought, riaditeľ Úradu pre správu a rozpočet Bieleho domu. "Trumpova administratíva udržiava našu vládu silnú. Stojí proti zlomyseľným sieťam, ako je Huawei, tým, že zakáže ich participáciu na federálnom obstarávaní."

Zasiahnuté spoločnosti sa zatiaľ k tomuto kroku nevyjadrili. Podľa Úradu pre vládnu zodpovednosť, vláda USA každoročne zadáva zákazky v hodnote vyššej ako 500 miliárd dolárov. Pravidlo Federálnej regulačnej rady nadobudne účinnosť 13. augusta.

V minulosti došlo v zmluvnej komunite k neistote súvisiacej s vykonávaním a presadzovaním tohto pravidla, vzhľadom na jej potenciálny vplyv na dodávateľa. Biely dom teda objasňuje, že prijatie tohto pravidla sa neoneskorí a získanie výnimiek môže byť dosť ťažké. Aj keď nie je jasné, či tento krok bude mať vplyv na súčasné zmluvy, toto pravidlo by mohlo skomplikovať zmluvy, ktoré sa chystajú na ďalšie projekty.

Raketový nárast žiadostí o federálnu pomoc v nezamestnanosti poukazuje na nové trhliny v americkej ekonomike
Počet nezamestnaných, ktorí poberajú dávky v nezamestnanosti prostredníctvom dočasného federálneho programu pomoci, sa za posledný mesiac zvýšil na viac ako 14 miliónov, čo naznačuje, že americký trh práce čelí ďalším... Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | Mário Martinka