Primátor Soulu bol nájdený mŕtvy
10 | 07 | 2020 I Mário Martinka

Primátor Soulu - človek, ktorý je považovaný za druhého najmocnejšieho úradníka v Južnej Kórei - bol nájdený mŕtvy na úbočí kopca v hlavnom meste, píše cnn.com


Telo Park Won-soona bolo nájdené na pohorí Bukak v štvrti Seongbuk-gu v Soule, v piatok o polnoci miestneho času. Táto oblasť je veľmi blízko k jeho rezidencii v Jongno-gu. Polícia nepovedala, ako starosta zomrel hlavne preto, aby ochránili jeho súkromie. Cudzie zavinenie však vylúčila.

Nenašiel sa žiadny text na rozlúčku a veci zosnulého boli nájdené v okolí nehody, uviedol Choi Ik-soo, úradník oddelenia trestných činov polície v Soule. Podľa policajného úradníka jeho dcéra oznámila vo štvrtok polícií, že Park zmizol. Hľadalo ho takmer 600 policajtov a hasičov spolu s tromi záchrannými psami viac ako sedem hodín. Jeho telo bolo nakoniec nájdené záchranným psom a bolo identifikované hasičmi.

Park sa narodil v roku 1956 v juhokórejskej provincii Gyeongsang v Južnej Kórei. Po tom, čo pracoval ako prokurátor, sa na niekoľko rokov stal generálnym tajomníkom významnej mimovládnej organizácie: Ľudová solidarita pre participatívnu demokratizáciu. Dlhoročný občiansky aktivista sa stal v roku 2011 primátorom Soulu a v prezidentských voľbách v roku 2022 doňho liberáli krajiny vkladali veľké nádeje.

OSN zistila, že vražda Kásema Solejmáního porušila medzinárodné právo. USA však žiadne dôsledky nepocítia
Pre Ameriku nemá medzinárodné právo žiadny význam. Podľa názoru Washingtonu sa to týka iných krajín, ale nie ich. Toto odôvodnené vyhlásenie OSN je žiaľ v konečnom výsledku bezvýznamné, píše vo svojom komentári na rt.com Scott... Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | Preklad: Marek Molnár


Keď Park pred desiatimi rokmi vyhral voľby proti kandidátovi vládnucej strany vyvolalo to verejné vášne. Park bol úplne bez politických väzieb a nemal v politike žiadne skúsenosti. Jeho neočakávaný vzostup sa považoval za znak toho, že juhokórejčania boli unavení z tradičnej politiky.

Bývalý právnik v oblasti ľudských práv vládol nezávisle, ale vytvoril si spojenectvo s opozičnými stranami. Presadzoval projekty sociálneho zabezpečenia a stal sa symbolom reformy v meste, ktoré v roku 2019 malo okolo 10 miliónov obyvateľov. V roku 2014 a znovu v roku 2018 bol zvolený za primátora. Jeho funkčné obdobie malo trvať do roku 2022.

Keď prišlo na otázky týkajúce sa obvinenia zo sexuálneho zneužitia voči Parkovi, Choi potvrdil, že v stredu bola podaná žaloba týkajúca sa Parka. Podľa juhokórejského práva ak obžalovaný umrie, trestné stíhanie sa zastavuje. Prieskumné tímy prehľadali Waryong Park, kde polícia tvrdí, že bol vo štvrtok zaznamenaný kamerovým systémom. Jeho posledný signál z mobilného telefónu bol zistený v Seongbuk-gu, kde bolo jeho telo aj nakoniec nájdené.

V Zimbabwe ľudia hladujú, no niektorí úradníci míňajú milióny na luxusné autá
Diplomatický personál dostal Range Rovere, zatiaľ čo bežní ľudia zápasia so 785% infláciou Čítať ďalej
09 | 07 | 2020 | Mário Martinka