Strana Spolu podáva kvôli znečisteniu v Istrocheme trestné oznámenie
09 | 07 | 2020 I SITA

Mimoparlamentná strana Spolu - občianska demokracia (Spolu) podáva pre znečistenie v areáli Istrochem trestné oznámenie na neznámeho páchateľa z trestného činu ohrozenia a poškodenia životného prostredia.


Ako na dnešnej tlačovej konferencii informoval predseda strany Juraj Hipš, rozbor vody zo studne v okolí Istrochemu potvrdil zdraviu škodlivú prítomnosť chemikálií. V niektorých prípadoch sa podľa výsledkov rozboru jednalo o viac ako 100-násobné prípustné hodnoty.

„Ukázalo sa znečistenie prevažne nebezpečnými pesticídmi. Mnohé sú dnes zakázané a preukázateľne sa s nimi manipulovalo v areáli Istrochemu počas histórie výroby,” uviedla na tlačovej konferencii odborníčka strany na životné prostredie Tamara Stohlová. Celková úroveň pesticídov v studni v oblasti určenej na trvalé bývanie aj záhradkárstvo blízko Istrochemu bola podľa nej prekročená až 199-násobne. „Kontaminácia tak preukázateľne opustila areál Istrochemu a je možné, že už roky ohrozuje zdravie obyvateľov okolia, najmä Nového mesta a Ružinova,” dodala Stohlová.

Predstavitelia strany Spolu tvrdia, že kompetentní nekonajú, preto pristúpili k ďalším krokom. „Vodu zo studní neodporúčame obyvateľom používať. Nie je vhodná na pitie a keďže sa pesticídy dobre vstrebávajú cez pokožku, nie je vhodná ani na sprchovanie, kúpanie či do bazénov. Taktiež ňou neodporúčame polievať zeleninu,” zosumarizoval balík odporúčaní poslanec strany v mestskej časti Nové Mesto Pavol Troiak.

V Považskej Bystrici sa prevrátilo auto, ktoré prevážalo acetylén
Považskobystrickí hasiči zasahovali v stredu (8. 7.) pri dopravnej nehode dodávkového auta s prívesným vozíkom na ceste tretej triedy v katastri Považskej Bystrice. Auto prevážalo tlakové nádoby s acetylénom, nehoda si nevyžiadala zranenia.... Čítať ďalej
09 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Na poslednom miestnom zastupiteľstve Nového Mesta zároveň inicioval stretnutie relevantných aktérov samosprávy, vrátane primátora Bratislavy Matúša Valla a starostov dotknutých mestských častí. „Na tomto stretnutí chceme iniciovať vytvorenie alternatívy k zavlažovaniu podzemnou vodou v podobe nádrží na dažďovú vodu. Tie predstavujú vhodnú náhradu aj z hľadiska adaptácie na zmenu klímy a suchá,” povedal Troiak.

Spolu v tejto súvislosti podniká aj právne kroky. „Podávame trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie z trestného činu ohrozenia a poškodenia životného prostredia,” ozrejmil Hipš. Doplnil, že spolu s trestným oznámením podávajú aj sťažnosť na nečinnosť orgánov, ktoré mali podľa neho vo veci už dávno konať. „Na Slovensku sú ďalšie desiatky závažných environmentálnych záťaží, ktoré ohrozujú zdravie ľudí aj životné prostredie a je nevyhnutné, aby štát začal v tejto veci konať,” uzavrel predseda Spolu.

Na rušenie záchrankového tendra neexistuje právny dôvod
Prezident Asociácie záchrannej zdravotnej služby (AZZS) Matej Polák tvrdí, že neexistuje právny dôvod na rušenie povolení na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby (ZZS), ktoré vlani vydal Úrad pre dohľad nad zdravotnou... Čítať ďalej
09 | 07 | 2020 | TASR


Členovia strany Spolu začiatkom júna informovali, že v areáli firmy Istrochem v Bratislave došlo počas desiatich rokov k znečisťovaniu životného prostredia, ktoré hraničí s ekologickou katastrofou. Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) v reakcii na to pripravil návrh zákona, ktorý má zabrániť možnému utajeniu environmentálnych záťaží. Podľa Budaja nový zákon zabezpečí, že nikto nebude môcť urobiť napríklad geologický prieskum, v ktorom objaví rizikové látky pre ľudské zdravie a zároveň ho utajiť.

Na odstránenie environmentálnych záťaží v areáli bratislavského Istrochemu bude podľa odhadov potrebných 350 miliónov eur. Ako pre agentúru SITA uviedlo koncom júna ministerstvo životného prostredia, rezort má k dispozícií na odstraňovanie všetkých takýchto škôd na Slovensku vyčlenených 180 miliónov eur. Budaj preto zastáva názor, že odstránenie nebezpečných látok by mal financovať priamo znečisťovateľ, teda Istrochem. Koncern Agrofert, ktorému areál Istrochemu patrí, uviedol, že je pripravený o veci rokovať.