V Severnom Macedónsku zadržali kamión plný migrantov, vo vozidle ich cestovalo 211
08 | 07 | 2020 I Mário Martinka

Kamión plný migrantov, vrátane viac ako šiestich desiatok detí, idúci od gréckych hraníc zastavili v pondelok pred polnocou na juhu Severného Macedónska tamojší policajti. Informovalo o tom severomacendonské ministerstvo vnútra. Vo vozidle bolo 211 utečencov.


Podľa agentúry MIA policajná hliadka kamión s registračnými značkami hlavného mesta Skopje zaznamenala dvadsať minút pred polnocou. Vozidlo sa pohybovalo po poľnej ceste smerom k regionálnej ceste od mesta Gevgelija k mestečku Bogdanci, píšu zpravy.aktualne.cz.

Pri kontrole policajti v nákladnom priestore auta našli 211 tlačiacich sa migrantov, medzi ktorými bolo 63 maloletých detí. Podľa správy ministerstva vnútra sa jednalo o 144 osôb z Bangladéša a 67 z Pakistanu. Hliadka 27-ročného vodiča zo Skopje zadržala a odovzdala policajnej stanici v Gevgeliji, kde si vypočuje obvinenia. Z akého trestného činu, sa ukáže až po vyšetrení prípadu.

Rusko a Čína vetovali rezolúciu o predĺžení humanitárnej pomoci Sýrii
Rusko a Čína vetovali v utorok v Bezpečnostnej rade OSN (BR OSN) návrh rezolúcie o ďalšom predĺžení cezhraničnej humanitárnej pomoci Sýrii. Informovala o tom v stredu agentúra AFP. Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Objavení migranti, ktorí sa do krajiny dostali zjavne ilegálne, boli prevezení do prijímacieho tranzitného centra v Gevgeliji, kde bude rozhodnuté, čo s nimi bude ďalej. Predpokladá sa ale, že ich čaká deportácia späť do susedného Grécka, z ktorého hranicu podľa všetkého prekročili. Hranica medzi oboma krajinami bola v súvislosti so šírením koronavírusu v marci uzavretá. Avšak to nezmenšilo aktivitu skupín pašerákov ľudí, ktorí migrantov prepravujú z Turecka do Grécka a potom ďalej do bohatších krajín Európskej únie.

Pri pašovaní väčšieho počtu migrantov vo veľkých nákladných autách hrozia veľké tragédie. Známy je prípad z roku 2015, kedy sa v chladiarenskom vozidle udusilo 71 migrantov. Kamión s obeťami bol objavený v Rakúsku neďaleko maďarských hraníc. Štyroch hlavných obžalovaných maďarský súd o tri roky neskôr poslal na 25 rokov do väzenia.

Vlani v ďalšom prípade prišlo o život 39 vietnamských migrantov, ktorí zomreli tiež v chladiarenskom kamióne počas cesty z Belgicka do Británie. Prípadom, v ktorom je obžalovaných viac osôb, sa zaoberá londýnsky súd.

Peking obratom zriaďuje "svoju" bezpečnostnú kanceláriu v Hong Kongu
V Hong Kongu bol oficiálne otvorený nový Národný bezpečnostný úrad, ktorý umiestnil agentov pevninskej Číny do srdca tohto územia. Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | Mário Martinka