USA ukladajú kvôli Tibetu čínskym úradníkom vízové obmedzenia
08 | 07 | 2020 I Mário Martinka

USA zavádzajú vízové ​​obmedzenia pre čínskych úradníkov zapojených do politiky Tibetu. Vláda Donalda Trumpa čoraz viac využíva imigračné opatrenia ako nástroj prostredníctvom ktorého môže útočiť na Čínu.


Štátny tajomník Mike Pompeo uviedol, že USA zavádzajú pre čínskych úradníkov ďalší súbor vízových obmedzení, pretože Peking bráni americkým turistom, novinárom a diplomatom navštíviť Tibet, píše ft.com. „Ohlasujem vízové ​​obmedzenia pre vládu Čínskej ľudovej republiky a predstaviteľov čínskej komunistickej strany, ktorí sú odhodlaní významne sa podieľať na formulovaní alebo vykonávaní politík týkajúcich sa prístupu cudzincov do tibetskej oblasti,“ uviedol Pompeo. Povedal, že Čína „naďalej systematicky bráni cestovaniu“ do Tibetu, zatiaľ čo čínski úradníci a občania „majú oveľa otvorenejší prístup do USA“.

Krok k obmedzeniu víz je súčasťou úsilia USA o potrestanie čínskych úradníkov za porušovanie ľudských práv v Sin-ťiangu a za zavedenie nového bezpečnostného zákona v Hong Kongu. „Zavedenie vízových obmedzení sa zdá byť pre Trumpa ideálnou možnosťou,“ uviedla Bonnie Glaser,  expertka na Čínu v Centre strategických a medzinárodných štúdií vo Washingtone. „Mená dotknutých osôb zatiaľ neboli zverejnené, čo zmierňuje dopad (opatrení) .“

Čína vydiera disidentov v USA, chce aby sa vrátili domov - tvrdí šéf FBI
Christopher Wray odsudzuje kampaň proti Číňanom žijúcim mimo Číny a tvrdí, že pekingská špionáž je „najväčšou hrozbou pre ekonomickú vitalitu USA“. Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | Mário Martinka


Obmedzenia sú iba jednou zo súčastí stále tvrdšieho postoja Trumpovej administratívy voči Číne vo všetkých oblastiach, od obchodných a hospodárskych otázok po zahraničnú politiku a kybernetickú špionáž. Vojenské napätie sa v posledných dňoch tiež zvýšilo, keď Spojené štáty po prvý krát od roku 2014 vyslali do Juhočínskeho mora dve skupiny lietadlových lodí, čo sa udialo ako odpoveď na čínske vojenské cvičenia v tejto oblasti.

Ministerstvo zahraničných vecí USA nepovedalo, či zostavilo zoznam úradníkov, ktorých by obmedzenia postihli. „Záznamy o vízach sú podľa právnych predpisov USA dôverné, preto nemôžeme prediskutovať ani zverejniť... aplikovanie tejto politiky vrátane mien osôb, na ktoré sa vzťahujú obmedzenia,“ ministerstvo uviedlo.

Spojené kráľovstvo pokračuje v predaji zbraní do Saudskej Arábie
Britská vláda sa dostala pod paľbu kritiky po tom, čo oznámila, že majú obnoviť predaj zbraní do Saudskej Arábie, a to aj napriek tomu, že uznala, že ich kráľovstvo môže používať na páchanie vojnových zločinov v Jemene, informuje portál... Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Pred dvoma týždňami USA vyhlásili, že zavedú vízové ​​obmedzenia pre čínskych úradníkov zapojených do oslabovania autonómie Hong Kongu. Tento krok nastal, keď sa Čína pripravovala na uvalenie drakonického bezpečnostného zákona na Hong Kong. Zákon je zameraný na potlačenie prodemokratického hnutia na území mesta.

Washington tiež uložil obmedzenia čínskym úradníkom, ktorí sa podieľajú na formulovaní politiky pre Sin-ťiang, severozápadnú čínsku provinciu, v ktorej vo väzenských táboroch Čína drží viac ako 1 milión moslimov.

Donald Trump v posledných mesiacoch opakovane útočí na Čínu a obviňuje Peking z globálneho šírenia Covid-19, najmä preto, že bol vystavený tvrdej kritike za (ne)riešenie pandémie v USA. Kvôli tohtoročným prezidentským voľbám, väčšina expertov na Čínu v USA očakáva, že napätie medzi Washingtonom a Pekingom sa bude v najbližších mesiacoch zvyšovať.

Peking obratom zriaďuje "svoju" bezpečnostnú kanceláriu v Hong Kongu
V Hong Kongu bol oficiálne otvorený nový Národný bezpečnostný úrad, ktorý umiestnil agentov pevninskej Číny do srdca tohto územia. Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | Mário Martinka