Na výstavbu štátnych nemocníc môžeme podľa Remišovej použiť peniaze z eurofondov aj z fondu obnovy a rozvoja
08 | 07 | 2020 I SITA

Na výstavbu štátnych nemocníc môžeme použiť peniaze z eurofondov aj z fondu obnovy a rozvoja. V stredu to povedala ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová.


Ako uviedla, nemocnica na strednom Slovensku je už vo vysokom štádiu pripravenosti. "Myslím si, že nemocnicu v Martine skutočne Slovensko potrebuje. Nemocnica môže byť obrovským prínosom pre celý región stredného Slovenska," uviedla.

Nemocnice na východnom a západnom Slovensku sú podľa nej v menšom štádiu rozpracovanosti. "Ja si myslím, že ak dokážeme zjednodušiť aj procesy verejného obstarávania, sfunkčníme inštitúcie, tak to môžeme postaviť. Teraz na to môžeme použiť nielen peniaze z eurofondov, ale hlavne peniaze z fondu obnovy a rozvoja. Verím, že aj kolegovia vo vláde spravia všetko preto, aby sme novú nemocnicu a obnovené nemocnice konečne mali," uzavrela.

Koalícia za dva týždne nijako nepomohla ľuďom, priznal Matovič
Premiér chce byť podľa vlastných slov v koalícii zmierovateľom. Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | Peter Haluza, SITA, TASR


Ako uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí, rezort plánuje zhotoviť mapu poskytovanej zdravotnej starostlivosti na základe vypočítaných analytických dát. Zdravotná starostlivosť by tak mala byť poskytovaná čo najefektívnejšie. "To dáva priestor rozprávať o štrukturálnej reforme, ktorá prinesie slovenské zdravotníctvo na úplne inú úroveň," povedal.

Vďaka tejto koncepcii budeme podľa neho vyjednávať s Európskou úniou, aby sme dokázali použiť peniaze z fondu Next Generation EU, určeného na štrukturálne reformy tak, aby sme mohli dobudovať infraštruktúru. Stavali by sa z neho teda aj nové nemocnice.

"Budeme sa snažiť postaviť tri a rozostavať možno ďalšie tri nemocnice," povedal Krajčí. Dodal, že martinská nemocnica síce má projekt, otázne však bude, či sa na ňu bude dať využiť financovanie práve z týchto eurofondov. "Intenzívne riešime bratislavskú nemocnicu Rázsochy, zamýšľame sa aj nad rekonštrukciou, ale radšej postavením novej nemocnice v Banskej Bystrici a Košiciach," uzavrel šéf rezortu zdravotníctva.

Minister Korčok nevylučuje diplomatické kroky voči Rusku
Minister chcel do Ruska vyslať aj fyzickú kontrolu, to však kvôli aktuálnej epidemiologickej situácii nie je možné. Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | SITA