Kríza Covid-19 tlačí cenu zlata na historicky najvyššie hodnoty
08 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Zlato rozšírilo svoj závod s cenami, ktoré tento týždeň dosiahli najvyššiu úroveň za posledných deväť rokov. Vzácnemu kovu sa v poslednej dobe darí veľmi dobre, pretože investori pri volatilite trhu túžia po bezpečných aktívach, informuje portál RT.


Zlato v utorok prudko vzrástlo nad cenu 1800 dolárov, čím sa dostalo nad kľúčovú úroveň. Je to jeho najvyššia hodnota od roku 2011 a ide o druhý pokus o obchodovanie a uzavretie nad 1800 dolárov za posledný mesiac. S kovom sa v stredu obchodovalo na hodnote 1 799 dolárov za uncu.

„Je logické očakávať, že zlato prekoná väčšinu aktív v prostredí bezkonkurenčného uvoľňovania centrálnych bánk a predpokladáme, že vzácny kov si vo väčšine scenárov udrží svoju obľúbenosť,“ napísal hlavný komoditný stratég portálu Bloomberg Intelligence Mike McGlone.

Podľa neho bude pomalé hospodárske oživenie vyvíjať tlak na komodity, s výnimkou zlata, ktoré dosiahne rekordnú výšku 1 900 dolárov za uncu. "Globálne podmienky podobné depresii by mali stlačiť BCOM (Bloomberg Commodity Index)," uviedol stratég.

Spojené kráľovstvo pokračuje v predaji zbraní do Saudskej Arábie
Britská vláda sa dostala pod paľbu kritiky po tom, čo oznámila, že majú obnoviť predaj zbraní do Saudskej Arábie, a to aj napriek tomu, že uznala, že ich kráľovstvo môže používať na páchanie vojnových zločinov v Jemene, informuje portál... Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Od polovice apríla sa so zlatom obchoduje nad novou základnou úrovňou 1700 dolárov za uncu. "Každý deň, pri ktorom prejde nad túto úroveň, sa vytvára silnejšia základňa pre ďalší krok v cenovom závode," ďalej poznamenal McGlone.

„Koronavírus vytvára takmer dokonalé podmienky pre defláciu cien komodít, uvoľňovanie centrálnych bánk a rastúce ceny zlata,“ dodal komoditný stratég.

McGlone tiež uviedol, že „trvalé obchodné napätie medzi USA a Čínou a nepravdepodobné globálne ekonomické oživenie v tvare V udržujú náš cenový pohľad nepriaznivý pre široké komodity a priaznivý práve pre zlato."

V zahraničí nazývajú Slovensko hypermarketom zbraní pre zločincov
V zahraničí sa čoraz viac vynárajú prípady trestných činov, v ktorých figurujú strelné zbrane pochádzajúce zo Slovenska. Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok