Čo musíte mať v aute v roku 2020, a čo už nie
08 | 07 | 2020 I Natália Sollárová

Povinná výbava vozidla, ktorú stanovuje zákon, prešla istými zmenami. Čo všetko treba mať v tomto roku v aute a čo, naopak, už nepotrebujete? Píše portál autoviny.sk.


Možno vás prekvapí, že niektoré vybavenie, ktoré vozíte vo svojom aute, už v skutočnosti nie je nutné. Povinná výbava je podľa zákona základnou podmienkou pre prevádzku vozidla. Čo všetko má a nemá obsahovať ustanovuje vyhláška číslo 134/2018 zbierky zákonov v paragrafe 25. Ministerstvo dopravy a výstavby to najdôležitejšie z nej uvádza aj na svojej webovej stránke.

Medzi povinnú výbavu sa už nezaraďujú náhradné elektrické poistky, náhradné žiarovky a ani ťažné lano. Zákon rovnako nenariaďuje mať v aute tzv. správu o nehode (tlačivo zavedené na zabezpečenie náhrady vzniknutej škody). Ako píše portál autoviny.sk, je to prekvapujúce, pretože môže nastať situácia, keď ani jeden z účastníkov nebude mať pri sebe potrebný dokument. Keďže je však povinnosťou účastníka škodovej udalosti vyplniť ho a podpísať, ministerstvo ho napriek tomu, že nie je predpísané, odporúča voziť so sebou.

Výroba nových Passatov a Superbov smeruje do Bratislavy, tvrdia zdroje z blízkosti automobilky Volkswagen
Bratislavskému Volkswagenu zrejme pribudne lukratívna výroba. Všetko totiž nasvedčuje tomu, že po medializovanom rozhodnutí nemeckej automobilky nepostaviť zamýšľanú novú továreň v Turecku smeruje výroba novej generácie Passatov a Superbov práve na... Čítať ďalej
01 | 07 | 2020 | SITA


Vozidlá do 3,5 tony, čiže klasické osobné automobily, nemusia mať vo výbave hasiaci prístroj. Portál autoviny.sk však ďalej upozorňuje, že z času na čas môže dôjsť aj k vznieteniu bežného motorového vozidla. Čiže, aj keď sa v tomto prípade nepočíta medzi povinnú položku, mať ho ako súčasť zariadenia nemusí byť na škodu.

Ak si chcete ušetriť zbytočné problémy, je vhodné si skontrolovať, či vašom vozidle nájdete prenosný výstražný trojuholník a bezpečnostný reflexný odev, pričom vyhláška necháva možnosť výberu, či to bude napríklad vesta, overal alebo bunda. Dôležité je, aby bol v dosahu zo sedadla vodiča a spĺňal predpísané technické normy.

Samozrejmosťou je autolekárnička, ktorej obsah bližšie špecifikuje príloha číslo 2 k spomínanej vyhláške. Jej obsah musí byť neporušený, už na pohľad v poriadku, bez znečistenia či iného znehodnotenia.

Rady autoturistom pred cestou do Slovinska
Za jazdu bez platnej diaľničnej známky hrozí v Slovinsku pokuta od 300 až po 800 eur. Čítať ďalej
04 | 07 | 2020 | Peter Haluza, TASR


Ďalšou povinnou výbavou je náhradné koleso s diskom a s náhradnou pneumatikou a k tomu kľúč na matice alebo skrutky a príručný zdvihák. Výnimka sa vzťahuje napríklad na vozidlá, ktoré majú kolesá s technológiou umožňujúcou dojazd aj po defekte.

Vyhláška spomína aj snehové reťaze, povinné sú ale len pre vozidlá nad 12 ton počas zimnej sezóny. V závislosti od celkovej váhy automobilu sa do predpísaného zoznamu ráta aj zakladací klin. Najmenej jeden je potrebný u vozidla s celkovou hmotnosťou nad 3,5 tony a prípojného vozidla s hmotnosťou prevyšujúcou 750 kilogramov.

V prípade vozidiel nad 3,5 tony platí aj povinnosť disponovať hasiacim prístrojom. Pozor na jeho umiestnenie. Nová vyhláška podobne ako pri bezpečnostnom odeve priamo stanovuje, že aspoň jeden hasiaci prístroj musí byť v dosahu zo sedadla vodiča. Jeho upevnenie musí odolať zrýchleniu najmenej 6g v smere čelného nárazu a byť na dobre viditeľnom a ľahko prístupnom mieste.

Autobusár nechcel odviezť ľudí bez rúšok, teraz bojuje o život
Vodič autobusu vo francúzskom Bayonne skončil v stave mozgovej smrti potom, ako odmietol odviezť pasažierov bez rúšok. Informuje portál novinky.cz. Čítať ďalej
07 | 07 | 2020 | Natália Sollárová