USA porušili Chartu OSN tým, že zavraždili iránskeho generála Solejmáního
07 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Americký útok, pri ktorom bol zavraždený iránsky generál Gásem Solejmáni, nebol podľa spravodajkyne OSN pre svojvoľné popravy Agnes Callamardovej ospravedlnený žiadnym pokračujúcim alebo bezprostredným útokom na americké záujmy a porušil tým Chartu OSN, informuje portál RT.


Washington neposkytol dostatok dôkazov o tom, že došlo k akémukoľvek útoku na záujmy USA, ktorý by mohol opodstatniť útok na Solejmáního z 3. januára.

„Hlavný generál Solejmání mal na starosti iránsku vojenskú stratégiu a činy v Sýrii a Iraku. Ak však neexistovalo skutočné bezprostredné ohrozenie života, postup Spojených štátov bol nezákonný,“ uvádza sa v úryvku správy, ktorá bola uverejnená na portáli Reuters.

Callamardová, ktorá je mimosúdna spravodajkyňa o svojvoľných popravách pre OSN, požaduje zodpovednosť za cielenú vraždu a žiada, aby boli smrtiace zbrane prísnejšie regulované.

Irán chce zažalovať USA na najvyššom súde OSN za uvalenie sankcií počas prepuknutia Covid-19
Irán má v úmysle zažalovať USA na Medzinárodnom súdnom dvore (ICJ) s tým, že americké sankcie značne poškodili Turecko v boji proti pandémii Covid-19, informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 07 | 2020 | Marek Molnár


V rozhovore pre agentúru Reuters vyzvala Bezpečnostnú radu OSN, aby „nechýbala v akcii“ v súvislosti s využívaním bezpilotných lietadiel na mimosúdne zabíjanie, pričom poznamenala, že „medzinárodné spoločenstvo do značnej miery mlčí“.

"Svet sa nachádza v kritickom čase a ide o možný bod zvratu, pokiaľ ide o používanie bezpilotných lietadiel," dodala Callamardová.

Táto vražda bola považovaná za prvý prípad, keď ktorýkoľvek štát vyhlásil sebaobranu ako odôvodnenie útoku proti štátnym silám na území tretieho štátu. Napriek zjavnému porušeniu Charty OSN sa však žiadny medzinárodný orgán neprihlásil na potrestanie USA za vraždu Solejmáního a niekoľkých ďalších osôb, ktoré s ním cestovali.

Nový ruský obranný systém S-500 bude môcť zostreliť nadzvukové zbrane a satelity z nízkej obežnej dráhy Zeme
Ruský protiraketový systém S-500 nebude mať žiadnu konkurenciu na svete, uviedol vysokopostavený vojenský predstaviteľ, pričom dodal, že ide tiež o prvú zbraň, ktorá bude zaradená v kategórii vesmírnych obranných zbraní, informuje portál... Čítať ďalej
06 | 07 | 2020 | Marek Molnár