MIMORIADNE: Poslanci neodvolali Borisa Kollára z postu šéfa parlamentu (aktualizácia)
07 | 07 | 2020 I Peter Haluza, SITA, TASR

Zo sály počas hlasovania o Kollárovi odišli viacerí poslanci za SaS a Za ľudí.


Poslanci neodvolali Borisa Kollára (Sme rodina z postu šéfa parlamentu). Za jeho odvolanie hlasovalo 5 prítomných, proti 46 prítomných. Hlasovalo sa tajne. Päť hlasovacích lístkov zo 76 vydaných bolo neplatných.

Na jeho odvolanie bola potrebná nadpolovičná väčšina všetkých poslancov, teda aspoň 76 hlasov. Zo sály počas hlasovania odišli viacerí poslanci za SaS a Za ľudí.

Poslankyňa Jana Cigániková (SaS) vyzvala premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), aby zakročil a nastavil rovnováhu vo vlastnej vláde. Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová pripomenula, že SaS a Za ľudí vyzvali Kollára na odstúpenie z funkcie. „On zvolil túto formu a poslanecký klub sa nechce na tomto zúčastňovať,“ poznamenala. Dodala, že SaS pokračuje ako pevná súčasť koalície.

MIMORIADNE: V Česku sa zrazili čelne dva osobné vlaky. Traja mŕtvi desiatky zranených
07 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Predsedníčka klubu Za ľudí Jana Žitňanská dodala, že „loptička“ je na strane Kollára. „Ešte stále sa môže zachovať ako chlap a môže odstúpiť,“ povedala. To, že hodil zodpovednosť na nich nepovažujú podľa jej slov za férové. Doplnila, že na koaličnej rade chce hovoriť aj o spôsobe komunikácie koaličného partnera.

Návrh na odvolávanie z funkcie podal Kollár sám. Chcel, aby o jeho zotrvaní vo funkcii v súvislosti s medializovanými informáciami o jeho diplomovej práci a výzvami niektorých koaličných partnerov rozhodlo plénum hlasovaním.

Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský pred schôdzou potvrdil, že ak by mal Kollár odísť z funkcie, hnutie opustí vládnu koalíciu.

Vo vlaku došlo k výboju elektrického prúdu! (foto)
Vlak pri Senici vošiel do uvoľneného vedenia a došlo k výboju elektrického prúdu. Čítať ďalej
07 | 07 | 2020 | Peter Haluza, TASR


OĽaNO avizovalo, že poslanci z hnutia budú mať pri hlasovaní voľnú ruku, poslanec Kristián Čekovský pripustil, že niektorí by mohli hlasovať aj za jeho odvolanie, nepotvrdil však, že takéto vyjadrenia padli na rokovaní klubu. Poslanec Juraj Gyimesi (OĽaNO) v pléne vyhlásil, že kauzu vnímajú ako útok neúspešnej strany na osobu Kollára.

SaS a Za ľudí vyzvali už dávnejšie Kollára na odstúpenie z funkcie. Viacerí ich poslanci sa však nechcú do procesu odvolávania zapájať. Vyjadrila sa tak Jana Cigániková (SaS), ale aj Tomáš Valášek (Za ľudí) na sociálnej sieti. Ondrej Dostál (SaS) v pléne skonštatoval, že nebude hlasovať za jeho odvolanie. Poslanec Alojz Baránik (SaS) ešte pred schôdzou avizoval, že SaS z koalície neodchádza a zachová sa tak aj pri hlasovaní.

Ďalšia explózia v Iráne. Dvaja mŕtvi a niekoľko zranených (VIDEO)
Pri výbuchu v továrni v iránskom meste Baqershahr pri Teheráne v skorých ranných hodinách, boli zabití najmenej dvaja ľudia a ďalší traja boli zranení, informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Opozičný Smer-SD sa podľa slov svojho predsedu Roberta Fica nechcel zapájať do "cirkusu" okolo Kollárovho odvolávania a kauzy jeho diplomovej práce. Dodal, že poslanci Smeru-SD budú hlasovať podľa svojho svedomia.

Vládna koalícia má v parlamente 95 poslancov. V prípade odchodu hnutia Sme rodina by jej ostalo 78 poslancov a vláda by stratila ústavnú väčšinu, ale nepadla by, mohla by fungovať ďalej.

Aktualizované 7.7. o 17.30 hod.:

Predsedu Národnej rady SR (NR SR) Borisa Kollára (Sme rodina) mrzí, že jeho odvolávanie z funkcie bolo miestami „veľmi emotívne". Povedal to na dnešnej tlačovej konferencii v budove NR SR po tom, ako dnes poslanci parlamentu rozhodli, že ho z funkcie šéfa zákonodarného orgánu pre kauzu jeho diplomovej práce neodvolajú.

Kollár odmietol tvrdenia, že by hnutie Sme rodina svojim prípadným odchodom povalilo vládu, lebo aj po odchode hnutia z koalície by mala stále dostatok hlasov potrebných na vládnutie. Zopakoval, že niektorí koaliční partneri iné hovoria a iné konajú.

„Chcem zdôrazniť, že naše hnutie bude v koalícii naďalej držať líniu a pokračovať vo svojej práci. Svoje osobné antipatie voči pánovi Šeligovi (podpredseda NR SR za stranu Za ľudí Juraj Šeliga, pozn. SITA) nebudem prenášať do koalície," dodal predseda parlamentu.

Minimálna mzda by sa mala tento rok zmraziť a následne naviazať na prognózované mzdy, tvrdia analytici z IFP
Minimálnu mzdu by bolo v tomto roku vhodné zmraziť a do budúcnosti ju stanoviť vo výške 50 % prognózovanej priemernej mzdy v danom roku. Tvrdia to analytici Inštitútu finančnej politiky (IFP) pri ministerstve financií, podľa ktorých by pri takomto... Čítať ďalej
07 | 07 | 2020 | SITA