Milióny z kauzy Dobytkár boli na účty obvinených vkladané v hotovosti
07 | 07 | 2020 I Jaroslav Fabok

Obvinení v kauze Dobytkár pri legalizácii úplatkov potrebovali krytie zo strany bánk či finančnej polície. Na Slovensku tak zrejme existovala skupina ľudí, ktorých transakcie inštitúcie nekontrolovali. Týkať sa to má aj nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra. 


Zo zistení Denníka N vyplýva, že jednotliví aktéri v kauze mali vkladať peniaze z úplatkov na účty v hotovosti. Malo ísť o obrovské sumy, ktoré boli takýmto spôsobom na účty prijímateľov úplatkov vkladané. Banky sú pritom povinné obdobné transakcie nahlasovať finančnej polícii, ktorá by ich mala následne začať vyšetrovať. Nie je však isté, či v tomto prípade zlyhali banky, alebo polícia. 

Vďaka tomu, že inštitúcie nekonali, mohli určité skupiny dlhú dobu úplatky bez újmy legalizovať. Peter Kuba, jeden z obvinených v korupčnej kauze, ktorého na rozdiel od Bödöra sudca vzal do väzby, mal milióny z úplatkov prijímať od šéfa Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Ľubomíra Partiku. Ešte v ten istý deň ich mal na účet poslať Bödörovi. 

Minimálna mzda by sa mala tento rok zmraziť a následne naviazať na prognózované mzdy, tvrdia analytici z IFP
Minimálnu mzdu by bolo v tomto roku vhodné zmraziť a do budúcnosti ju stanoviť vo výške 50 % prognózovanej priemernej mzdy v danom roku. Tvrdia to analytici Inštitútu finančnej politiky (IFP) pri ministerstve financií, podľa ktorých by pri takomto... Čítať ďalej
07 | 07 | 2020 | SITA


To, že úplatky končili u Bödöra, má potvrdzovať aj výpoveď exsšéfa rozvoja vidieka a priamych platieb na ministerstve pôdohospodárstva Mareka Kodada, pripomína Denník N. Úplatky pochádzali od žiadateľov o nenávratný finančný prostriedok na PPA kde platili 14, 15, 20 či 25 percent z celkovej dotácie, ktorú dostali. Peniaze v hotovosti následne mali smerovať do rúk Partiku. 

Legelizáciu úplatkov mal následne na starosti Kuba, ktorý peniaze - oficiálne malo ísť o pôžičku - posielal na účet Partikovi. V roku 2016 mal Kuba na svoj účet vložiť v hotovosti zhruba 11 miliónov eur, ktoré označil za svoje aktíva. Ako pôžička následne smerovala na Partikov účet len časť peňazí, zvyšok mal zinkasovať Bödör. 

Denník N dodáva, že aktéri sa pokúsili transakcie vysvetliť tým, že Kuba mal od Bödöra kúpiť firmu Bokran s. r. o. za 16 miliónov eur. Ten však následne firmu predal neznámej osobe za tisíc eur. 

Nitriansky podnikateľ mal peniaze, ktoré mu na účet poslal Kuba, vložiť na účet pražskej spoločnosti Lionico Trade. Predstaviteľka spoločnosti mala policajtom vysvetľovať, že sú tam nižšie bankové poplatky. Spomenula aj transakcie, ktoré firma robila. Polícia napokon zistila, že klame a Lionico Trade v takomto objeme neobchoduje. 

Raši citoval v pléne vládnych politikov z čias kauzy rigorózky Danka
Opozičný poslanec Národnej rady (NR) SR Richard Raši počas diskusie k návrhu na odvolanie predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) citoval slová vládnych politikov z čias kauzy rigoróznej práce niekdajšieho predsedu parlamentu Andreja... Čítať ďalej
07 | 07 | 2020 | TASR