Irán chce zažalovať USA na najvyššom súde OSN za uvalenie sankcií počas prepuknutia Covid-19
07 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Irán má v úmysle zažalovať USA na Medzinárodnom súdnom dvore (ICJ) s tým, že americké sankcie značne poškodili Turecko v boji proti pandémii Covid-19, informuje portál RT.


Zámer začať súdne konanie oznámila podpredsedkyňa krajiny pre právne veci Laya Joneydiová počas návštevy iránskeho Pasteurovho inštitútu, ktorý zohráva vedúcu úlohu v boji proti smrteľného koronavírusu.

ICJ je jedným zo základných orgánov v systéme OSN na riešenie sporov medzi členmi OSN. Washington odmieta uznať svoju jurisdikciu v plnom rozsahu, pretože haagsky orgán nariadil USA zaplatiť Nikarague odškodnenie za vedenie nelegálnej vojny proti Sandinistovej vláde v 80. rokoch.

Súd už skúma súdny proces podaný Iránom o sankciách uvalených správou Donalda Trumpa. V roku 2018 nariadila USA zrušiť reštriktívne opatrenia súvisiace s humanitárnym obchodom, potravinami, lekárstvom a civilným letectvom. Washington tento príkaz ignoroval a namiesto toho zrušil zmluvu s Iránom, ktorá bola základom pre iránsky právny prípad.

Irán tvrdí, že vybudoval podzemné „raketové mestá“ pozdĺž pobrežia Perzského zálivu
Teherán vybudoval niekoľko „raketových miest“ na pobreží aj na mori pozdĺž južného pobrežia Perzského zálivu, o ktorých informoval iránsky veliteľ námornej revolučnej gardy (IRGC) a nazval tieto zariadenia „nočnou morou“ pre nepriateľov krajiny,... Čítať ďalej
06 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Zmluva o priateľstve, hospodárskych vzťahoch a konzulárnych právach bola podpísaná v roku 1955, dva roky po štátnom prevrate podporovanom CIA, ktorý zvrhol vládu zvoleného iránskeho premiéra Mohammada Mosaddegha.

USA uvalili v rámci Trumpovej administratívy na Irán nespočetné kolá sankcií ako súčasť svojej kampane „maximálneho tlaku“ proti Teheránu. USA tiež odstúpili od jadrovej dohody (JCPOA), ktorá bola podpísaná Trumpovým predchodcom Barackom Obamom. Washington tvrdí, že jeho cieľom je prinútiť Irán, aby sa správal „ako normálna krajina“.

Trump prisľúbil porážku "radikálnej ľavice"
Trump chce poraziť "radikálnu ľavicu, marxistov, anarchistov, štváčov a rabovačov". Čítať ďalej
05 | 07 | 2020 | SITA