Havarijné poistenie by si klient nemal vyberať len podľa výšky poistného
07 | 07 | 2020 I TASR

 Havarijné poistenie by si klient nemal vyberať len podľa výšky poistného a mal by porovnať ponuky viacerých poisťovní.


Ako skonštatovala analytička Finančného kompasu Iveta Hudáková, je potrebné myslieť na poistné krytie, územnú platnosť poistenia, výšku spoluúčasti, asistenčné služby poisťovne, rýchlosť a kvalitu likvidácie poistných udalostí a podobne. Poistný trh sa mení a poisťovne z roka na rok menia poistné sumy aj podmienky. "Preto je vhodné si havarijnú poistku pravidelne každoročne overovať, či nemôžete získať výhodnejšiu," dodala Hudáková.

Havarijné poistenie má podľa vyjadrení poisťovne Allianz vždy význam, pokým všeobecná hodnota vozidla je vyššia ako doteraz zaplatené poistné za vozidlo. Ak doteraz zaplatené poistné presahuje to, čo by sme dostali v prípade totálnej škody vozidla, potom už havarijné poistenie nemusí byť rentabilné.

Netýka sa to však veteránov a vzácnych zberateľských automobilov. V prípade záujmu o zafixovanie poistnej sumy na dlhšie obdobie je možné dohodnúť si pripoistenie GAP. Ide o poistenie finančnej straty. V prípade totálnej škody na vozidle alebo krádeže klient dostane nie zostatkovú či trhovú cenu vozidla, ale sumu, ktorú klient zaplatil u predajcu.

Boris Kollár napokon zrejme bude čeliť odvolávaniu, návrh podá sám
Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) napokon zrejme bude čeliť odvolávaniu. Návrh na vyslovenie dôvery šéfovi parlamentu by mal podať sám v úvode utorkovej riadnej schôdze parlamentu, ktorá sa začne o 13.00 h. TASR to potvrdili... Čítať ďalej
07 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Havarijné poistenie má podľa finančného analytika OVB Allfinanz Slovensko Mariána Búlika zmysel vtedy, ak chráni zásadnú hodnotu, typicky v prípade nového auta alebo auta s drahými náhradnými dielmi a cenou servisu. Naopak, pri staršom aute je rozumné podľa neho uvažovať o pripoistení k povinnému poisteniu alebo havarijnom poistení na časovú hodnotu. "Dôvodom je nižšia zostatková hodnota staršieho auta. Nemá zmysel poisťovať si staršie auto na novú hodnotu, pretože reálna škoda nikdy túto hranicu nedosiahne," povedal Búlik.

Havarijné poistenie poskytuje majiteľovi vozidla poistné plnenie v prípade poistnej udalosti, ktorou môže byť napríklad poškodenie, zničenie, krádež motorového vozidla, škody vzniknuté následkom živelnej udalosti, krádeže, vandalizmu alebo dopravnej nehody, bez ohľadu na to, či bola spôsobená vodičom vozidla alebo inou udalosťou. Z povinného zmluvného poistenia sa však vypláca škoda len poškodenému, vinník si opravu platí z vlastného vrecka. Havarijné poistenie kryje škody na vozidle klienta.

Z havarijného poistenia nie sú hradené škody, ak ide o úmyselné poškodenie vozidla samotným klientom, ak vozidlo použil pri páchaní trestnej činnosti, ak sú škody spôsobené vojnovými udalosťami alebo nepokojmi v krajine a ak vodič jazdí bez vodičského preukazu pod vplyvom návykových látok. Havarijné poistky majú aj tzv spoluúčasť, čo je zmluvne dohodnutá suma, ktorou sa poistený podieľa na škode. To znamená, že o túto sumu bude poistné plnenie krátené.