Boss skupiny sýkorovcov František B. sa opätovne postaví pred súd
07 | 07 | 2020 I SITA

Jeden z posledných troch žijúcich bosov bratislavskej skupiny sýkorovcov František B., ktorého vo februári Okresný súd (OS) v Trnave prepustil podmienečne na slobodu, sa opätovne postaví pred súd.


Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku vytýčil termín verejného zasadnutia s ním a Róbertom B. s cieľom schválenia dohody o vine a treste, ktorú uzavreli obvinení s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), na utorok (14. 7.).

"Prokurátor ÚŠP podal 12. júna na ŠTS návrh na uzatvorenie dohody o vine a treste s Františkom B. a Róbertom B. za zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Obaja boli členmi zločineckej skupiny osôb vystupujúcej pod názvom sýkorovci, ktorá pôsobila od roku 1997 najmä v Bratislave a v západnej časti územia Slovenskej republiky," uviedla pre TASR hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

František B. si do februára odpykával sedemročný trest v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Hrnčiarovciach nad Parnou. OS Trnava ho podmienečne prepustil na slobodu po odpykaní si troch štvrtín trestu. Zároveň mu stanovil šesť rokov trvajúcu skúšobnú dobu a nariadil trojročný probačný dohľad, počas ktorého sa má v pravidelných intervaloch hlásiť u probačného úradníka, nesmie bez povolenia opustiť územie Slovenska a bude nosiť monitorovacie technologické zariadenie – náramok.

Najväčšie tajomstvo vojvodkyne Kate konečne odhalené! Prečo tak neznáša svoje meno?
Vojvodkyňa Kate je jednou z najobľúbenejších žien na celom svete. Už viac ako 10 rokov sa však vie, že toto označenie neznáša. Manželka princa Williama by si priala, aby ju ľudia oslovovali inak, a ako píše portál Stars24, teraz konečne vyšlo... Čítať ďalej
07 | 07 | 2020 | Timotej Dudka


Sudca v uznesení o prepustení zohľadnil skutočnosť, že odsúdený vykazoval vo väzení dobré výsledky, mal kladné hodnotenie, bol disciplinárne odmeňovaný, ani raz potrestaný, v priebehu výkonu trestu bol preradený na minimálny stupeň stráženia a preukázal sa prísľubom zamestnania po prepustení. Odsúdený vyslovil aj ľútosť nad svojím konaním pred potrestaním.

Sedemročný trest mu v roku 2015 vyrubil OS Bratislava II po uzavretí dohody o vine a treste v kauze výbuchu auta z júna 2009, keď explodoval Mercedes G, ktorý patril Miroslavovi Abrahámovi z bratislavskej skupiny piťovcov.

Boris Kollár napokon zrejme bude čeliť odvolávaniu, návrh podá sám
Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) napokon zrejme bude čeliť odvolávaniu. Návrh na vyslovenie dôvery šéfovi parlamentu by mal podať sám v úvode utorkovej riadnej schôdze parlamentu, ktorá sa začne o 13.00 h. TASR to potvrdili... Čítať ďalej
07 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


OS Bratislava II vtedy zrušil všetky predchádzajúce rozsudky OS Bratislava III a ŠTS v Pezinku v kauzách Františka B.. Predtým ho v apríli 2015 OS Bratislava III uznal za vinného z hrubého nátlaku v dlhoročnej kauze vydierania majiteľa bývalej bratislavskej krčmy U Matúša. Súd však upustil od jeho potrestania, keďže predtým František B. uzavrel na ŠTS dohodu o vine a treste za drogovú trestnú činnosť.

František B. bol označovaný za jedného zo štyroch bosov skupiny, ktorí boli nástupcami po smrti zakladateľa Miroslava Sýkoru. Jeho firmy prevádzkovali herne, reštaurácie, pivárne, kaviarne a známa bola aj jeho bezpečnostná a detektívna služba DKFB. Podľa jeho vyjadrenia skupina sýkorovcov už dlhé roky ako kompatibilný celok neexistuje.