Po Kiskovom konci v politike bude mať strana Za ľudí problémy s peniazmi
06 | 07 | 2020 I Jaroslav Fabok

S odchodom exprezidenta Andreja Kisku z politiky sa pre politickú stranu Za ľudí vynárajú vážne finačné problémy. Kiska si od svojich priateľov a obchodných partnerov požičal pre stranu viac ako 3 milióny eur.


Strana s volebným ziskom 5,77 percenta pritom od štátu na svoj chod dostala najmenej peňazí. Po tom, ako strana splatila všetky svoje dlhy jej veľa peňazí na účte nezostalo, píšu Aktuality. Komplikácie sa tým nekončia. Spolu s odchodom najznámejšej tváre môže mať Za ľudí vážne problémy so získavaním ďalších finančných prostriedkov. 


Všetky peniaze, ktoré doteraz novo vzniknutá strana získala, totiž dokázal zaobstarať práve Kiska. Najvyššiu sumu, až 1 750 000 eur, získal od svojho priateľa Pavla Trenku, ktorý do roku 2018 pôsobil ako generálny riaditeľ HB Reavis Group. 

Od spolumajiteľov Nay Elektrodom Petra Zálešáka a Jána Tomáša dostal dohromady ďalších 1,5 milióna. Za ľudí vďaka celkovej požičanej sume vo výške 3,25 milióna eur získala pomyselné prvenstvo v zadĺženosti spomedzi ostatných kandidujúcich strán. 

S celkovo dvanástimi mandátmi sa stala najmenšou parlamentnou stranou, ktorá od štátu dostala približne 5,2 milióna eur. V porovnaní s hnutím OĽaNO (53 mandátov), ktoré získalo 21 miliónov eur či hnutím Sme rodina (17 mandátov) so 7,5 milióna eur od štátu, tak Za ľudí z hľadiska financií dopadlo najhoršie. 

Počas vlády Smeru sa rodine Kičurovcov darilo
Kajetán Kičura nebol jediný z rodiny Kičurovcov, ktorému sa počas vlád Smeru v štátnej správe darilo. Známe sú aj mená Konštantína Kičuru a jeho syna Andreja Kičuru. Čítať ďalej
06 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok


Aktuality zdôrazňujú, že po vyplatení dlžnej čiastky zostalo strane ešte menej peňazí. Mala totiž jednu z najdrahších kampaní, ktorej cena sa vyšplhala k 2,7 milióna eur. Na samotný chod strany tak zostávajú v straníckej kase na ďalšie štyri roky približne dva milióny eur. 

„Bežná prevádzka stredne veľkých strán vychádza ročne na asi pol milióna – celkovo na 4 roky tak potrebujú tých sedem miliónov,“ na dôvažok predpokladá Transparency International Slovensko (TIS). Za ľudí totiž musí počítať s tým, že v roku 2022 prebehnú župné a komunálne voľby a v roku 2024 parlamentné voľby. 

Spolu s prezidentskými a eurovoľbami, ktoré budú nasledovať krátko na to, tak musia podľa TIS vynaložiť celkovo 4 až 5 miliónov eur. Tlačový odbor strany tvrdí, že okrem pokrytia nákladov na jej chod počas medzi volebného obdobia, časť peňazí, ktorými Za ľudí aktuálne disponujú, strana použije aj na ďalšiu volebnú kampaň.  

Namiesto Slovenských brancov majú u Nočného vlka cvičiť hasiči
Obec Dolná Krupá už nechce byť spájaná so Slovenskými brancami a inými "pofidérnymi organizáciami". Čítať ďalej
06 | 07 | 2020 | SITA


Avšak aj v prípade, ak by sa strane podarilo získať ďalšie peniaze zo súkromných darov alebo členského poplatku, tieto jej na financovanie iných typov volieb stačiť nemusia. Legislatíva totiž určuje, že súčet všetkých darov a pôžičiek nemôže presiahnuť 3,5 milióna eur počas jedného volebného obdobia. 

Podľa Aktualít by Za ľudí mohla nájsť východisko v spojení sa so stranou Spolu, ktoré je stále v hre. O vzájomnej komunikácie týkajúcej sa spolupráce medzi oboma subjektmi by však podľa šéfa Spolu Juraja Hipša malo rozhodnúť až nové vedenie strany Za ľudí. 

Namiesto Slovenských brancov majú u Nočného vlka cvičiť hasiči
Obec Dolná Krupá už nechce byť spájaná so Slovenskými brancami a inými "pofidérnymi organizáciami". Čítať ďalej
06 | 07 | 2020 | SITA