Ministerstvo práce v reakcii na pandémiu podporilo štvrtinu zamestnancov
06 | 07 | 2020 I SITA

Úrady práce k 2. júlu odoslali takmer 370 mil. eur na mzdy zamestnancov a podporu samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO) cez jednotlivé opatrenia „Prvej pomoci“ pre koronakrízu.


Išli na udržanie približne pol milióna pracovných miest, čiže miest štvrtiny zamestnancov. Vyplýva to z druhej aktualizácie hodnotenia opatrení na podporu pracujúcich a ich rodín, ktorú vypracoval Inštitút sociálnej politiky Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVaR). Agentúru SITA o tom v pondelok v tlačovej správe informovala hovorkyňa ministerstva Veronika Husárová.

Čerpanie pomoci sa v apríli a v máji zintenzívnilo. Na aprílovú prvú pomoc išlo doteraz 171 mil. eur, čo je v porovnaní s marcom viac o takmer 108 %. Narástlo najmä čerpanie v opatrení kurzarbeit, a to až o 24,5 mil. eur, čiže o 134,1 %.

Polícia kvôli opitému Trnavčanovi evakuovali ubytovňu
Alkohol v krvi úradoval v prípade 43-ročného Trnavčana, ktorý ohlásil na ubytovni Nukleon v Trnave bombu. Čítať ďalej
06 | 07 | 2020 | TASR


Viac ako 120-percentný medzimesačný rast je aj pri opatrení, v rámci ktorého žiadajú SZČO o príspevky na seba (nárast o 12,1 mil. eur, čiže o 122,8 %), a v opatrení, v rámci ktorého úrady vyplácajú paušálne príspevky na mzdy zamestnancov (takmer 42 mil. eur, čiže 120,9 %). Najnižší medzimesačný rast je pri opatrení pre zatvorené prevádzky, keďže postupne dochádzalo k ich otváraniu.

V apríli sa pomoc aj zrýchlila. Podnikateľom s už podpísanou dohodou stačilo predložiť výkaz, čo skrátilo vybavenie pomoci na dva pracovné dni. Novým žiadateľom trvalo zúradovanie pomoci od prijatia žiadosti, po úhradu menej ako sedem pracovných dní.

V júni 2020 narástol počet vyplatených sociálnych dávok za ošetrovné (OČR) medziročne takmer desaťnásobne. Konkrétne sa počet dávok zvýšil z 13 477 v júni 2019 na 131 851 v júni 2020. Zo všetkých od marca vyplatených OČR tvoria tie pandemické takmer 87 %.