M. Krajčí si cestu do Ruska nechal zaplatiť ruským parlamentom
04 | 07 | 2020 I Jaroslav Fabok

V marci 2018 sa vtedajší poslanec NR SR Marek Krajčí (OĽaNO) zúčastnil na ruských prezidentských voľbách ako pozorovateľ. Podľa vyjadrenia národnej rady však nešlo o oficiálnu zahraničnú cestu a Krajčí bol v Rusku ako súkromná osoba. 


Terajší minister zdravotníctva bol v tej dobe v ruských médiách prezentovaný ako poslanec NR SR, ktorý priebeh volieb hodnotil väčšinou kladne, píše denník Pravda. Jeho cesta do Ruskej federácie ale znepokojila Európsku platformu pre demokratické voľby (EPDE). 

Názory, ktoré Krajčí o prezidentských voľbách v Rusku prezentoval podľa EPDE, odporujú záverom  Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). V rovnakom čase do Ruska podľa platformy za tým istým účelom cestovali aj Ján Čarnogurský (predseda Slovensko-ruskej spoločnosti) a Peter Marček (predtým Sme rodina). 

EPDE neskôr uviedla, že názory, ktoré Krajčí prezentoval, je možné považovať za snahu o poškodenie reputácie OBSE a NR SR. Platforma pre demokratické voľby sídliaca v Berlíne sa z tohto dôvodu obrátila na slovenský parlament s otázkami, či bola NR SR o tejto ceste informovaná a či Krajčí parlament informoval kto cestu zaplatil a organizoval. 

„Národná rada Slovenskej republiky, ani jej kancelária, uvedenú cestu žiadnym spôsobom neorganizovali ani nefinancovali. V tomto kontexte je predmetnú cestu potrebné vnímať výlučne ako súkromnú cestu pána Mareka Krajčího,“ znela odpoveď, ktorú poskytol vtedajší predseda parlamentu Andrej Danko. 

Andrej Danko hľadá vnútorný pokoj
Jedným z kandidátov na post predsedu mimoparlamentnej Slovenskej národnej strany (SNS) by mal byť exposlanec Národnej rady SR Radovan Baláž. Čítať ďalej
04 | 07 | 2020 | Peter Haluza, SITA


Danko spolu s tým dodal, že o Krajčího ceste nebol informovaný ani žiadny vecne príslušný útvar Kancelárie NR SR. Podľa webu Saratownews cestoval do Ruska vtedajší poslanec na pozvanie Štátnej dumy Ruskej federácie. 

Pravda s odvolaním sa na Saratownews a agentúru RIA Novosti dodáva, že si Krajčí v priebehu volieb nemal všimnúť žiadne porušenia volebného procesu a všetko malo byť v súlade so zákonmi Ruskej federácie. Existujúce problémy si podľa vlastných slov nevšimol a tie nepodstatné sa mali hneď vyriešiť. 

Podľa hovorkyne Ministerstva zdravotníctva SR Zuzany Eliášovej sa však má Krajčí stotožňovať so správou OBSE. Voľby mal sledovať ako nezávislý medzinárodný pozorovateľ a vo vybraných volebných okrskoch konštatoval transparentný volebný proces. 

„Zároveň uviedol, že hodnotil len akt hlasovania a akt sčítavania hlasov, nie proces predvolebnej kampane. Marek Krajčí sa v Rusku nestretol ani s p. Čarnogurským, ani s p. Marčekom. V kontakte na predmetnej akcii bol len s p. Osuským, ktorý bol do Ruska oficiálne vyslaný ako zástupca NR SR za OBSE,“ doplnila Eliášová vo vyhlásení. 

MIMORIADNE: NAKA zadržala Norberta Bödöra
Polícia SR potvrdila, že Národná kriminálna agentúra (NAKA) v piatok večer zadržala podnikateľa Norberta B. Informovala o tom na svojom profile na sociálnej sieti. Čítať ďalej
04 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR